Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Ziekenhuis en Universitair Medisch Centrum

Wanneer u ziek bent en professionele gezondheidszorg nodig heeft, kunt u terecht in een ziekenhuis. Ieder ziekenhuis kent verschillende afdelingen, waar diverse specialismen worden uitgevoerd. Als het gaat om ziekenhuizen in Nederland, bestaan er verschillende soorten. Een Universitair Medisch Centrum (UMC) bijvoorbeeld is een academisch ziekenhuis. UMC’s werken samen met de universiteiten van de plaatsen waarin ze gevestigd zijn. Net als in een gewoon ziekenhuis kunt u in een UMC terecht voor professionele gezondheidszorg. Er is alleen meer ruimte voor het uitvoeren van onderzoeken en het ontwikkelen van nieuwe medische oplossingen. Ook zijn UMC’s groter dan reguliere ziekenhuizen, waardoor er meer artsen en onderzoekers kunnen werken.

In een ziekenhuis zijn veel mensen werkzaam. Niet iedereen behoort tot het medisch personeel: er zijn bijvoorbeeld ook schoonmakers, beveiligingsmedewerkers, koks en administratief medewerkers werkzaam in een ziekenhuis. Samen dragen ze bij aan een hygiënische, gezonde en veilige omgeving voor patiënten en personeel.

Wat is een kliniek?

Veel mensen denken onterecht dat de woorden ziekenhuis en kliniek hetzelfde betekenen. Een kliniek is echter een particuliere instelling waar twee of meer specialisten werken. In een kliniek worden medisch noodzakelijke behandelingen uitgevoerd, waardoor de verzekering vaak een groot deel (of alles) vergoedt. Er bestaan ook privé klinieken: hier zijn de behandelingen medisch niet noodzakelijk, waardoor ze door u zelf betaald moeten worden.

Eén van de grootste verschillen tussen een ziekenhuis en een kliniek, is dat een ziekenhuis over meer voorzieningen beschikt. Er is bijvoorbeeld een afdeling intensive care aanwezig. Patiënten die een hoog risico lopen op het gebied van gezondheid, zullen dan ook vaker naar een ziekenhuis worden doorverwezen. Soms wordt de behandeling zelf in de kliniek uitgevoerd, maar wordt de patiënt bij complicaties alsnog naar het ziekenhuis overgebracht.

Spoedeisende Hulp

Eén van de afdelingen in een ziekenhuis is de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH). Hier komt u terecht als u slachtoffer bent van een (verkeers)ongeval, of wanneer u te maken krijgt met een acute aandoening. Een SEH moet voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Er moet minimaal een basisniveau aanwezig zijn. Voldoet een SEH alleen aan de eisen voor het basisniveau, dan hoeft deze niet standaard 24 uur per dag, 7 dagen per week open te zijn. Het belangrijkste is dat de spoedeisende hulp op regionaal niveau voldoende aanwezig is.

Altijd verzekerd?

Uw zorgverzekeraar heeft contracten afgesloten met bepaalde zorgaanbieders. U kunt bij deze zorgaanbieders vaak gewoon terecht, zonder er te hoeven bijbetalen. Kiest u een ziekenhuis (of andere instantie) waarbij geen sprake is van een dergelijk contract met uw zorgverzekeraar, dan zult u moeten bijbetalen wanneer u daar zorg wil ontvangen. Ons advies is om u goed in te lezen wanneer u ergens een bepaalde behandeling wilt ondergaan. Uw zorgverzekeraar kan u altijd vertellen in welke gevallen u moet bijbetalen.

Na een operatie

Heeft u een operatie ondergaan in het ziekenhuis? Is het niet nodig om daar te blijven voor verder herstel, maar heeft u wel behoefte aan extra zorg? Dan kunt u gebruikmaken van overbruggingszorg. Particuliere thuiszorginstelling Zuster Jansen kan er dag en nacht voor u zijn als dit nodig is, zolang u wilt.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout