Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

WMO: Wet Maatschappelijke Ondersteuning

Wat is WMO? De WMO, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, is de wet die ervoor zorgt dat mensen met een beperking hulp en zorg krijgen via de gemeente. U kunt hierbij onder andere denken aan voorzieningen, thuiszorg of andere hulpmiddelen. Het doel van de wet is om mensen (ondanks hun beperking) zo goed mogelijk te laten functioneren in de maatschappij, en om ervoor te zorgen dat deze mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Wanneer u via deze wet ondersteuning wil ontvangen, moet u zich melden bij de gemeente.

Gemeente voert WMO uit

De uitvoerder van de WMO is de gemeente. Als u een beperking heeft en u wilt hier ondersteuning bij, dan gaat u dus naar uw gemeente. Wanneer u zich meldt, is men vervolgens verplicht om onderzoek te doen naar uw persoonlijke situatie. Onder andere de volgende aspecten worden onderzocht: wat is de aard van uw beperking, welke algemene middelen zijn er al voor u beschikbaar, hoe is de steun vanuit uw directe omgeving? Vervolgens overlegt de gemeente met u over of u ondersteuning krijgt en zo ja, in welke vorm dat gebeurt. De gemeente mag voor een deel zelf bepalen hoe de WMO wordt uitgevoerd, zolang het hoofddoel maar voor ogen wordt gehouden: er moet gezorgd worden dat u voldoende kunt ‘meedoen’ in de maatschappij.

H2 Zorg buiten de WMO

Is naar de gemeente gaan om zorg aan te vragen voor u geen (wenselijke) optie? Dan kunt u er ook zelf voor zorgen dat u ondersteuning krijgt. Dit vindt u dan in de vorm van particuliere thuiszorg, bijvoorbeeld door organisatie Zuster Jansen. Omdat het particuliere thuiszorg betreft heeft u zelf zeggenschap over hoeveel zorg u krijgt en in welke vorm. U kunt bijvoorbeeld denken aan 24-uurs zorg, zorg bij de ziekte van Alzheimer of nachtzorg. Bovendien kunt u overal in Nederland bij Zuster Jansen terecht en krijgt u niet te maken met wachtlijsten.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout