Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

WLZ

De WLZ (Wet langdurige zorg) is een wet die per 1 januari 2015 is ingevoerd. Hiervoor kende u deze regeling waarschijnlijk als de AWBZ. De WLZ is bedoeld voor mensen die door ernstige lichamelijke of psychische beperkingen intensieve zorg of toezicht nodig hebben. Omdat u dit soort zorg eerder ontving via de AWBZ, kan het zijn dat u nog met een overgangsregeling te maken heeft. De bedoeling van deze overgangsregeling is dat de zorgvrager zo min mogelijk merkt van de hervormingen die plaatsvinden in de langdurige zorg.

Veranderingen in 2015

De Wet langdurige zorg is een plicht die zorgkantoren hebben vanuit de Rijksoverheid. Iedereen moet namelijk langdurige zorg kunnen krijgen als dit nodig is. Via de WLZ kan deze zorg door zorgkantoren worden ingekocht. Er zijn, met de invoering van de WLZ, diverse veranderingen in gang gezet. Wie aanspraak wil maken op zorg vanuit de WLZ, moet daar een speciale indicatie voor hebben die door het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) wordt afgegeven. In 2015 is het echter zo dat alleen zwaardere en langdurige zorg nog vergoed wordt. Hier komt u voor in aanmerking als u bijvoorbeeld voortdurend toezicht nodig heeft. Tijdelijke zorg kunt u dus niet meer verkrijgen via de WLZ.

Geen indicatie, maar wel behoefte aan zorg?

Het kan gebeuren dat u volgens het CIZ geen recht heeft op intensieve zorg, en dat u hier dus ook geen indicatie voor krijgt. Wanneer u zelf wel behoefte heeft aan permanente verzorging of verpleging, dan is er nog een andere optie voor u: particuliere thuiszorg. Omdat particuliere thuiszorginstellingen (zoals bijvoorbeeld Zuster Jansen) niet worden betaald vanuit de WLZ, dient u deze vorm van zorg zelf te bekostigen. U kunt met een pgb (persoonsgebonden budget) wel een deel van de zorg inkopen. Een groot voordeel van particuliere thuiszorg is dat u zelf bepaalt welke zorg er wordt ingezet en de hoeveelheid daarvan. Bij Zuster Jansen kunt u bijvoorbeeld 24-uurs zorg, zorg bij de ziekte van Alzheimer of nachtzorg ontvangen. U krijgt hierbij niet te maken met wachtlijsten en kunt dus direct al aanspraak maken op de zorg waar u behoefte aan heeft.

 

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout