Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
 • A
 • A
 • A
020 - 63 66 837  

Verkoudheid

Bij een verkoudheid heeft iemand een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Het wordt veroorzaakt door een besmetting met het verkoudheidsvirus. Volwassenen zijn gemiddeld 2 tot 5 keer per jaar verkouden, bij kinderen is dat meestal wel 6 tot 10 keer per jaar. Het lichaam reageert op het verkregen virus door slijm te produceren dat ervoor zorgt dat de geïnfecteerde cellen snel worden afgevoerd.

Verkouden: wat is de oorzaak?

Zoals gezegd wordt iemand verkouden door een virusinfectie. Bij een verlaagde weerstand is het makkelijker om dit virus op te lopen. Omdat kleine kinderen een lagere weerstand dan volwassenen hebben, worden zij gemiddeld een stuk vaker verkouden. Hetzelfde geldt voor oudere mensen en zieke mensen. Op zich is het geen reden tot bezorgdheid als iemand verkouden is. Meestal duurt een verkoudheid ongeveer een week. Iemand die heel vaak (of chronisch) verkouden is, moet wel extra opletten want het kan namelijk wijzen op een verminderde weerstand, een astmatische aandoening of een allergie.

Verkoudheid symptomen

De meeste verkoudheid symptomen zijn bij iedereen wel bekend, maar we laten ze hierbij toch nog even de revue passeren. Wie verkouden is, heeft vaak last van een loopneus, keelpijn, hoofdpijn, hoesten, een lichte verhoging, tranende ogen en oorpijn. Ook wordt er doorgaans veel gehoest en geniest. Bij een hevige verkoudheid kan ook nog een gevoel van griep ontstaan. Bijkomende verkoudheid symptomen zijn dan koorts en het gevoel erg slap en hangerig te zijn.

Verkoudheid behandeling

Voor een verkoudheid behandeling zijn niet direct medicijnen beschikbaar die de verkoudheid kunnen genezen. Uitzieken is vaak het devies. Neem wel contact op met een huisarts ingeval van een verkoudheid die langer dan twee weken duurt, koorts die meer dan vijf dagen aanhoudt, hevige benauwdheid en koorts die weer terugkomt na te zijn weggeweest. Bij baby’s en kleine kinderen is het ook zaak om extra alert te zijn. Neem bij hen contact op met de huisarts als:

 • een baby jonger dan vier maanden, langer dan een dag koorts heeft;
 • een baby jonger dan zes maanden, oorpijn heeft of moet hoesten;
 • een baby ouder dan zes maanden, langer dan vijf dagen hoest.

 

Wat zelf doen bij verkoudheid?

Ook al geneest een verkoudheid meestal binnen een week, het is vaak wel een vervelend gevoel. Om de klachten te verminderen zijn er aantal dingen zelf te doen:

 • neem een stoombad of gebruik een luchtbevochtiger;
 • gebruik een neusspray of zoutoplossing tegen een verstopte neus;
 • drink veel water, thee en vruchtensap;
 • neem een pijnstiller om de verschijnselen wat te onderdrukken;
 • probeer niet te roken want roken irriteert de slijmvliezen.
Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout