Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Vastzittend slijm

Het voelt voor veel mensen erg vervelend als zij vastzittend slijm in hun keel hebben. Het gevolg is een onprettige smaak in de mond en er heerst ook de hele tijd een gevoel dat er gekucht of gehoest moet worden. Slijm in de bovenste luchtwegen wordt meestal door een infectie veroorzaakt. Ook mensen die roken hebben een grote kans dar er slijm in de keel ontstaat. Soms is vastzittend slijm zeer hardnekkig, bijvoorbeeld als het een complicatie is van een bijholteontsteking. Als iemand moet hoesten en kuchen, komt er normaal gesproken slijm los dat in de keel terechtkomt en doorgeslikt of uitgespuugd kan worden. Bij vastzittend slijm gaat dat ophoesten juist erg moeizaam, zodat de hoestprikkel aanwezig blijft.

Vastzittende hoest

Soms lukt het niet om zelf al het geproduceerde slijm in één keer op te hoesten. Dit heeft tot gevolg dat er een vastzittende hoest ontstaat die soms wel tot een paar weken kan duren. Het slijm is bij vastzittende hoest gewoonweg te taai of te vast om het gemakkelijk los te hoesten. Er zijn verschillende methodes om vastzittende hoest te verhelpen. Schaf bijvoorbeeld hoestprikkeldempers aan of speciale geneesmiddelen en hoestdranken tegen vastzittende hoest.

Slijm oplossen

Wie veel last heeft van vastzittend slijm, kan speciale geneesmiddelen gebruiken die deels het slijm zullen oplossen. Ophoesten gaat dan stukken makkelijker. Er kan ook iets warms worden gedronken of gestoomd worden met heet water om vastzittend slijm te kunnen oplossen. Voeg bij stomen overigens geen andere producten toe want die kunnen de vastzittende hoest weer verergeren.

Slijmverdunner

Een hoestdrank met broomhexine is een handige slijmverdunner die te gebruiken is in het geval van vastzittend slijm en vastzittende hoest. Deze slijmverdunner verdunt taai slijm in de longen waardoor het makkelijker op te hoesten is. Het kan niet alleen bij hoest maar ook bij COPD en taaislijmziekte gebruikt worden.

Wat is hoest eigenlijk?

Hoest is een reactie van het lichaam. Het vindt plaats als er vreemde stoffen en irriterend slijm uit de luchtpijp en bovenste luchtwegen verwijderd moet worden. Door prikkeling van de luchtwegen door infectie, stof of roken wordt er slijm geproduceerd. Hoesten is daarbij een krachtige en krampachtige vorm van uitademing (na een diepe inademing) om het slijm in de keel kwijt te raken. Duurt de hoest langer dan twee weken, dan is er sprake van een chronische hoest. Raadpleeg in dat geval een arts zodat hij of zij kan kijken wat er precies aan de hand is.

 

 

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout