Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Trombose

Wat is trombose nu eigenlijk precies? Bij trombose vormen zich bloedstolsels in de bloedvaten die hierdoor geheel of gedeeltelijk worden afgesloten. Bloedstolling vindt normaal plaats in ons systeem om bloedverlies bij verwondingen te voorkomen. Trombose ontstaat doordat er op het verkeerde moment en op de verkeerde plaats een bloedstolling plaatsvindt. Maar wanneer is dat dan het geval? Trombose kan bijvoorbeeld ontstaan als de bloedvaten aan de binnenkant niet meer glad zijn of als er sprake is van een onregelmatige bloedstroom. Ook een veranderende samenstelling van het bloed kan een trombose tot gevolg hebben. In de meeste gevallen zijn er meerdere risicofactoren aanwezig die zorgen dat er ergens in het lichaam een trombose ontstaat.

Symptomen trombose

Om tijdig te ontdekken of u een trombose heeft, is het handig om te weten wat de symptomen bij trombose zijn of kunnen zijn. Allereerst geldt dat de symptomen onder meer afhankelijk zijn van de locatie waar de trombose zich in het lichaam bevindt.

Bij een trombosebeen zijn de trombose symptomen een vrij snel optredende zwelling van één been, een zwaar gevoel of pijn in het been en een rode tot blauwachtige verkleuring van het been. Ook kan de temperatuur van het lichaam licht verhoogd zijn en kan de huid van het been strakgespannen zijn.

In het geval van een longembolie is er sprake van een plotseling optredende kortademigheid en pijn bij zuchten en hoesten. Andere trombose symptomen kunnen zijn: hartkloppingen, flauwvallen, zwelling en pijn in het been, opgeven van bloed, benauwd, bleke gezichtskleur, zweten, pijn op de borst, lichte stijging van temperatuur en plotselinge prikkelhoest.

De symptomen bij oogtrombose zijn vermindering van het zicht in één oog (pijnloos) en het plotseling ontstaan van vlekken en lichtflitsen (soms gecombineerd met verminderd zicht).

Een sinustrombose heeft als belangrijkste klacht een hevige hoofdpijn. Daarnaast komen symptomen van trombose voor die veel lijken op die bij een beroerte: uitvalverschijnselen, epileptische aanvallen, buiten bewustzijn raken en in coma raken (al is dat laatste zeer zeldzaam).

Oorzaak trombose

Er bestaan allerlei oorzaken waarom iemand een trombose krijgt. Vaak blijkt achteraf dat deze persoon al meerdere risicofactoren had voor het ontstaan van een trombose. Het komt ook voor dat een arts helemaal geen oorzaak kan vinden voor de trombose. In het algemeen is te zeggen dat een oorzaak van trombose is dat de kwaliteit van de bloedvaten niet goed was. Hierbij spelen roken, een hoog cholesterolgehalte, suikerziekte en een hoge bloeddruk een belangrijke rol. Bij een vertraagde bloedstroom (zoals na langdurige bedrust, een lange vliegreis of een operatie) kan ook trombose ontstaan. In sommige families komt trombose vaker voor doordat de samenstelling van hun stollingsfactoren anders is.

Behandeling trombose

De behandeling van trombose is afhankelijk van het soort trombose dat iemand heeft opgelopen. Iemand die trombose in het been of de longen had, wordt eerst behandeld met heparine of een stof die daar op lijkt. Vervolgens kunnen tabletten worden ingezet, zogeheten antistollingsmedicijnen. In beweging blijven is altijd belangrijk om te doen na de behandeling van trombose. Bij een arteriële trombose (na een hartaanval of na een beroerte) wordt iemand nog enige tijd verzorgd en behandeld in het ziekenhuis. Vervolgens bestaat de behandeling van trombose uit revalideren; veelal thuis na een hartaanval en in een verpleeghuis na een beroerte.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout