Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
 • A
 • A
 • A
020 - 63 66 837  

Taaislijmziekte

Taaislijmziekte of Cystic Fibrosis is een ongeneeslijke en erfelijke aandoening die ontstaat in de kliertjes in het lichaam die slijm afscheiden. Mensen die lijden aan taaislijmziekte hebben daardoor slijm dat uitzonderlijk taai is. Hierdoor kan het lichaam afvalstoffen minder goed vervoeren en hoopt het slijm op in verschillende organen. Het gevolg is infecties in de longen en verstoppingen van de afvoergang in de alvleesklier en lever. Dit zorgt ervoor dat deze organen slechter gaan functioneren.

Symptomen taaislijmziekte

De belangrijkste symptomen van taaislijmziekte zijn:

 • langdurig hoesten en slijm opgeven;
 • terugkerende luchtweginfecties;
 • sterk naar zout smakend zweet;
 • weinig eetlust;
 • groeiachterstand;
 • buikpijn en obstipatie;
 • vettige ontlasting;
 • verminderde vruchtbaarheid.

Niet alle symptomen komen tegelijkertijd voor. Houd er ook rekening mee dat afzonderlijke symptomen ook kunnen wijzen op andere problemen. Taaislijmziekte wordt meestal tijdens de eerste twee levensjaren ontdekt en vastgesteld.

Oorzaak taaislijmziekte

In het DNA van mensen is vastgelegd of zij wel of niet de ziekte kunnen krijgen. Taaislijmziekte is namelijk erfelijk. Dit zal dan ook altijd de oorzaak van taaislijmziekte zijn. Een drager van het gen kan het gen doorgeven aan zijn of haar kinderen. Heeft ook de partner hetzelfde gen en wordt dat ook doorgegeven, dan krijgt het kind deze aandoening aan de luchtwegen. Als maar een van de twee personen het gen doorgeeft, wordt het kind alleen drager van het gen. Geeft geen van tweeën het gen door, dan is er voor het kind niets aan de hand en kan hij of zij het gen ook niet doorgeven aan het eigen nageslacht. Als beide ouders drager zijn van het gen, is de kans 25% dat hun kind taaislijmziekte krijgt. De kans is ook 25% dat het kind volledig gezond is. De kans is 50% dat het kind de drager van de ziekte wordt.

Behandeling taaislijmziekte

Voor een behandeling van taaislijmziekte worden op drie verschillende gebieden stappen ondernomen. Allereerst worden luchtweginfecties voorkomen en bestreden met behulp van medicatie en fysiotherapie. Daarnaast is het belangrijk om de algemene conditie op peil te houden en zal de behandeling van taaislijmziekte ook bestaan uit lichamelijk training. Verder worden verteringsstoornissen behandeld en wordt de voeding op peil gehouden door middel van een energierijk dieet en het slikken van vitaminepillen.

Behandeling zal voor de rest van iemands leven plaatsvinden. Als de klachten zo erg worden, kan het zijn dat er een longtransplantatie nodig is. Hier komen mensen alleen voor in aanmerking als er geen andere behandeling meer mogelijk is.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout