Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Stoppen met roken

Wie wil stoppen met roken, staat vaak voor een moeilijke opgave. De wil is er absoluut, maar de moeilijkheid zit hem vooral in het volhouden ervan. Veel mensen proberen met roken te stoppen zonder daar hulpmiddelen voor te gebruiken. Het blijkt dat maar zo’n 3% daarvan ook daadwerkelijk slaagt. De les die hier uit te leren valt is de volgende: zoek in elk geval hulp bij het stoppen met roken!

Stoppen met roken: tips

Wie wil stoppen met roken kan tips hiervoor natuurlijk zeer goed gebruiken. Zoals al eerder aangegeven is het zoeken van hulp in elk geval heel belangrijk. Maar er zijn ook genoeg andere tips die helpen bij het stoppen met roken. Kies bijvoorbeeld voor een stopdatum binnen nu en vier weken. Maak ook gebruik van hulpmiddelen die kunnen helpen bij het stoppen. Denk daarbij aan nicotinevervangende medicijnen, het gebruik van boeken over stoppen met roken of het bezoeken van een groep die gericht is op stoppen met roken (bijvoorbeeld een werkgroep van STIVORO). Wat ook vaak goed werkt is steun zoeken in de persoonlijke omgeving. Vertel zo veel mogelijk mensen wat de plannen zijn of deel het via sociale media. Dit blijkt vaak een belangrijke stok achter de deur om het traject om te stoppen met roken goed vol te kunnen houden.

Voordelen stoppen met roken

Er zijn genoeg voordelen van stoppen met roken te benoemen. Over het algemeen geldt dat het altijd goed is voor de algehele gezondheid. Daarnaast zijn de voordelen van stoppen met roken als volgt te categoriseren:

  • een veel fitter gevoel;
  • niet meer in weer en wind buiten moeten staan om te roken;
  • geldbesparing;
  • meer smaak en beter reukorgaan.

 

Stoppen met roken heeft altijd zin, ook al is het maar voor korte tijd. Na twintig minuten zijn de eerste effecten al merkbaar in het lichaam, want de bloeddruk en hartslag zullen dalen. Na 24 uur beginnen de longen aan een grote schoonmaak en na 48 uur is alle nicotine uit het lichaam verdwenen. Na 72 uur neemt de energie toe en gaat ademen een stuk makkelijker. Na een jaar is het risico op hart- en vaatziekten al gehalveerd en het risico op andere ziektes neemt de jaren daarna steeds verder af. Na 15 jaar is het risico op hart- en vaatziekten gelijk aan dat van een niet-roker.

Hoe stoppen met roken?

Stoppen met roken is gewoon erg moeilijk. Dit heeft te maken met het feit dat nicotine een zeer verslavende stof is. Zowel lichamelijk als psychisch raakt iemand afhankelijk van de nicotine. Een sigaret is meestal verweven in iemands leven, waardoor stoppen met roken betekent dat de gewoontes die daarbij horen ineens zullen veranderen.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout