Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Slijmbeursontsteking

De gewrichten in het menselijk lichaam vormen een zeer ingewikkelde constructie. Als we de aandoening slijmbeursontsteking beter willen begrijpen, is het verstandig om eerst wat meer over de anatomie van het lichaam te weten te komen. Een gewricht bestaat in de eerste plaats uit botten die samenkomen en de uiteinden ervan zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Stevige banden zitten verder om het gewricht heen om de botten goed bijeen te houden. Pezen verbinden spieren dan weer met botten vlakbij gewrichten. Er zit een kussentje met vocht tussen een pees en het bot en dit wordt de slijmbeurs genoemd. Het zorgt ervoor dat er tussen de pees en het bot geen wrijving is. Een slijmbeursontsteking ontstaat als de slijmbeurs geïrriteerd en ontstoken is. Mannen en vrouwen hebben evenveel kans op het krijgen van een slijmbeursontsteking. Boven de 30 wordt de kans voor iedereen groter om een slijmbeursontsteking op te lopen.

Oorzaak slijmbeursontsteking

Bursitis is een andere benaming voor slijmbeursontsteking. De oorzaak van slijmbeursontsteking kan verschillend zijn. Het kan zijn dat iemand een ongeluk heeft gehad en dat er door een val of klap op de schouder een geïrriteerde of een ontstoken slijmbeurs is ontstaan. Het kan ook zijn dat er een gewricht ontstoken is, wat zich vervolgens uitbreidt naar de slijmbeurs. Ook overbelasting wordt vaak als een oorzaak van slijmbeursontsteking genoemd. Het zit hem dan in het heel vaak herhalen van bepaalde bewegingen, net zoals het geval is bij RSI-klachten. Deze aandoeningen treden dan ook vaak tegelijkertijd op.

Symptomen slijmbeursontsteking

Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking? Bij een ontstoken slijmbeurs maakt deze extra vocht aan. Het gevolg is dat de slijmbeurs opzet en het gewricht stijf en pijnlijk wordt. Bewegen van het gewricht gaat dan minder goed. De huid wordt soms rood en kan warm aanvoelen in het gebied van de ontstoken slijmbeurs. Soms ontstaat er op die plek ook een zwelling.

Slijmbeursontsteking behandeling

Voordat er een slijmbeursontsteking behandeling zal plaatsvinden, zal een arts eerst een diagnose moeten stellen. Hij zal het gewricht onderzoeken en proberen te achterhalen wat de oorzaak van de slijmbeursontsteking is. Als de klachten niet zo ernstig zijn, wordt iemand vaak doorverwezen naar een fysiotherapeut. Ligt de oorzaak bij het gewricht zelf, dan zal dat allereerst behandeld moeten worden. Indien er veel vocht zit, kan een arts dit ook verwijderen en onderzoeken op bacteriën. Verder kan er ook een ontstekingsremmende pijnstiller worden voorgeschreven. Is er sprake van een ernstige slijmbeursontsteking, dan kan er middels een injectie of een tablet corticosteroïden aan het lichaam worden toegevoegd. Dit zijn hele sterke ontstekingsremmers die lijken op hormonen. Als dit allemaal niet werkt, kan er ook worden overgegaan op opereren. De slijmbeurs wordt dan verwijderd. Zelf kunnen patiënten ook iets doen bij de slijmbeursontsteking behandeling. Het geneest namelijk vaak vanzelf als het gewricht waar het om gaat een tijd rust wordt gegund.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout