Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Slaapstoornis

De meeste mensen genieten elke nacht van hun welverdiende rust. Toch zijn er ook heel veel mensen die ’s nachts juist helemaal niet (goed) kunnen slapen. Als iemand te maken heeft met dit soort slaapproblemen, spreken we van een slaapstoornis of insomnia. Er bestaan drie vormen van slapeloosheid: moeilijk in slaap komen, vaak wakker worden of te vroeg wakker worden. In sommige gevallen vinden deze vormen tegelijkertijd plaats. Als de klachten zich meer dan drie nachten per week voordoen, spreken we van chronische slaapproblemen.

Slecht slapen als gevolg van een slaapstoornis

Slecht slapen en een slaapstoornis. De meeste mensen denken dat het wel meevalt als iemand ’s nachts slecht kan slapen. Toch kan het heel wat impact op iemands leven hebben, zeker als het ervoor zorgt dat iemand overdag niet meer goed kan functioneren. In Nederland heeft zo’n 7% van de bevolking last van slapeloosheid. Er zijn meestal geen duidelijke oorzaken aan te wijzen waarom iemand last van slapeloosheid heeft. Het kan te maken hebben met een teveel aan spanningen of gebeurtenissen die overdag plaatsvinden. Soms is slapeloosheid aangeleerd: als de oorzaak dan wegvalt, blijft het aangeleerde gedrag bestaan en verdwijnt de slapeloosheid niet. Er zijn wel een aantal mogelijke oorzaken te noemen van slapeloosheid: psychische aandoeningen (depressie, stress en angst), lichamelijke aandoeningen (pijn en jeuk), hormonale aandoeningen, slaapapneu, alcoholgebruik, externe oorzaken (zoals een niet-comfortabel bed of hinder van geluiden en licht) en de overgang.

Symptomen slapeloosheid

Symptomen die op slapeloosheid kunnen wijzen zijn onder andere slecht inslapen, ’s nachts vaak wakker worden, vroeg wakker worden of een slaap die onvoldoende voor een verkwikkend effect zorgt. Overdag kunnen andere symptomen wijzen op slapeloosheid. Denk daarbij aan vermoeidheid, problemen met concentreren en het geheugen, lusteloosheid, prikkelbaar zijn en het hebben van een suf gevoel.

Behandeling slaapstoornis

Wie last heeft van slapeloosheid, zal op zoek willen naar een behandeling tegen de slaapstoornis. Meestal wordt allereerst de huisarts geraadpleegd, waarbij alles besproken wordt en er eventueel middelen worden voorgeschreven. Omdat het gevaar van verslaving bestaat, mag iemand slaappillen vaak maar een korte tijd gebruiken. Slaaptherapie is daarom ook iets wat veel wordt toegepast als behandeling van een slaapstoornis. Ook kan iemand zelf iets doen tegen slapeloosheid. Begin met het slikken van melatonine, dat verkrijgbaar is bij de drogist en een natuurlijk slaaphormoon is. Het helpt bij het in slaap komen en bij het doorslapen.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout