Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Rodehond

Rodehond is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door het rubella- of rodehondvirus. Overdracht van het virus vindt plaats door besmette druppeltjes vocht die patiënten met rodehond uitademen, niezen of hoesten. Omdat kinderen in Nederland meestal tegen deze besmettelijke kinderziekte worden ingeënt, komt rodehond in Nederland bijna niet meer voor. Wie toch rodehond heeft, krijgt rode vlekjes over het hele lichaam en ook koorts.

Rodehond symptomen

Wat zijn de rodehond symptomen waaraan we de ziekte kunnen herkennen? In de eerste plaats treden de symptomen van rodehond twee tot drie weken na de besmetting op en het begint meestal met een verkoudheid. Daarna kunnen er ook andere symptomen optreden, maar meestal zijn die vrij mild zodat ze niet opgemerkt worden:

  • hoofdpijn;
  • een lichte koorts;
  • griepverschijnselen;
  • een vlekkerige huiduitslag;
  • rode en ontstoken ogen;
  • opgezette lymfeklieren;

 

Inenting rodehond

Inenting tegen rodehond is in Nederland heel normaal. De meeste kinderen worden als ze jong zijn dan ook al ingeënt tegen de ziekte, als onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Het vaccin wat daarvoor gebruikt wordt, is onderdeel van een combinatievaccin dat ook beschermt tegen de bof en de mazelen. Sinds inenting tegen rodehond standaard is (vanaf het jaar 1987), zijn er minder dan vijf gevallen per jaar.

Rodehond besmettelijk

Rodehond is zeer besmettelijk en wordt overgedragen door besmette druppeltjes van patiënten die rodehond hebben. Dat kan via hoesten, niezen en uitademing plaatsvinden. Eén week voor de symptomen optreden is iemand met rodehond al besmettelijk.

Rodehond behandeling

Bij rodehond is behandeling in principe niet nodig. De ziekte is relatief ongevaarlijk en verlaat na enkele dagen zelf het lichaam. Wat iemand zelf het beste kan doen is in elk geval voldoende water drinken. Voor zwangere vrouwen is het wel gevaarlijker om rodehond te krijgen, want er kan dan een spontane miskraam of een zeer ernstige aangeboren afwijking bij de baby ontstaan.

 

 

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout