Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Reuma

We hebben allemaal wel eens van de ziekte reuma gehoord. Misschien dat iemand uit uw eigen omgeving er mee te maken heeft of dat u zelf lijdt aan een vorm van reuma. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen die mensen kunnen krijgen aan spieren, pezen en gewrichten. Op elke leeftijd kan iemand reuma krijgen en bijna 2 miljoen mensen in Nederland leven elke dag met de gevolgen van hun ziekte. Denk daarbij aan pijn, stijfheid en vermoeidheid. De meeste vormen van reuma zijn te behandelen maar niet te genezen.

Symptomen reuma

De symptomen van reuma zijn voornamelijk het hebben van pijn en stijfheid in gewrichten en spieren. Daarnaast komt ook vermoeidheid veelvuldig voor als een van de reuma symptomen. Bewegen wordt vaak erg bemoeilijkt wat vervolgens beperkingen geeft in het dagelijks leven. Het lastige aan de ziekte reuma is, is dat het een erg grillige ziekte is. Soms zijn reuma klachten een tijdje weg om vervolgens ineens weer de kop op te steken. Heeft u zelf reuma klachten of één of meer van de volgende symptomen? Breng een bezoek aan uw huisarts bij:

  • het dik en warm worden van gewrichten;
  • een langdurige pijn in spieren en gewrichten;
  • pijn en stijfheid nadat u gezeten of gelegen hebt en weer in beweging komt.

 

Weke delen reuma

Reuma is onder te verdelen in drie categorieën. Onder ontstekingsreuma vallen aandoeningen waarbij ontstekingsreacties in het lichaam andere gewrichten beschadigen. Artrose is een vorm van reuma waarbij het kraakbeen in de gewrichten verslechtert. In het geval van weke delen reuma hebben we het over aandoeningen aan onder andere spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten. Weke delen reuma wordt ook wel fibromyalgie genoemd en komt voornamelijk bij vrouwen voor. Eén van de meest voorkomende symptomen bij weke delen reuma zijn de chronisch pijnlijke spieren, veroorzaakt door het disfunctioneren van neurotransmitters in het lichaam.

Behandeling reuma

Reuma is een chronische aandoening die niet alleen voor lichamelijke klachten zorgt, maar waar mensen ook geestelijk de gevolgen van ondervinden. Iemand die reuma heeft, zal moeten leren omgaan met de ziekte en de invloed die het heeft op het dagelijks functioneren. De behandeling van reuma vindt plaats met behulp van medicijnen en behandelmethoden. Hierdoor hebben patiënten steeds minder vaak ontstekingen en is er daardoor minder kans op schade en/of vergroeiing aan de gewrichten. Omdat reuma niet zichtbaar is, zijn ook begrip van anderen en steun erg belangrijk voor patiënten met reuma. Denk daarbij aan het bieden van een luisterend oor of het bieden van praktische hulp. Ook dit kunt u zien als een behandeling van reuma.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout