Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Prostaatkanker

De prostaat is een orgaan dat alleen mannen hebben. Prostaatkanker komt daardoor ook alleen bij mannen voor. Maar wat is de prostaat nu eigenlijk precies? De prostaat is een klier die rondom de plasbuis ligt, net onder de blaas. Hij heeft ongeveer de grootte van een walnoot. Verschillende hormonen regelen de functies van de prostaat en zorgen ervoor dat de prostaat vanaf de puberteit groeit; iets wat bij mannen rond de 50 jaar voor problemen kan zorgen. Prostaatkanker ontstaat in de klierbuisjes van de prostaat. Naast prostaatkanker (prostaatcarcinoom) kunnen er ook goedaardige afwijkingen aan de prostaat ontstaan. Denk daarbij aan het abnormaal groot worden van de prostaat.

Prostaatkanker leidt niet altijd tot klachten. Sommige mannen hebben prostaatkanker zonder daar de symptomen van op te merken. Dit is het geval bij een langzaam groeiende tumor. Soms krijgen mannen pas klachten als de kanker al is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam. Als mannen ouder worden, ontstaan er bij hen ook vaak kleine haarden met prostaatkanker, zonder dat zij daar last van hebben of aan overlijden.

Prostaatkanker symptomen

De oorzaak van prostaatkanker is momenteel nog steeds niet bekend. Men weet wel dat bij sommige mannen sprake is van erfelijke aanleg. Maar wat zijn nu bij prostaatkanker de symptomen die wijzen op de ziekte? Vaak krijgen mannen pas klachten of symptomen van prostaatkanker als de kanker al is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam. Een kwaadaardige tumor groeit ook langzaam in de prostaat waardoor mannen in beginsel ook weinig hinder ondervinden. Waakzaamheid is geboden als de volgende zaken zich voordoen:

  • vaker moeten plassen dan voorheen
  • moeite met plassen en pijn of een branderig gevoel tijdens het plassen
  • nadruppelen of een zwakke straal
  • troebele of bloederige urine

Natuurlijk kunnen deze prostaatkanker symptomen ook wijzen op een goedaardige prostaatvergroting. U doet er daarom altijd verstandig aan om een arts te raadplegen.

Behandeling prostaatkanker

Voor de behandeling van prostaatkanker dient allereerst de diagnose prostaatkanker gesteld te zijn. Dit kan een huisarts of uroloog doen met behulp van een viertal testen: een rectaal toucher, een PSA-test, een echografie of een biopsie. Vervolgens kunnen nog andere onderzoeken volgen om te bepalen in welk stadium de ziekte zich bevindt.              Er zijn diverse behandelingen van prostaatkanker mogelijk. Welke behandeling bij prostaatkanker iemand krijgt heeft te maken met het stadium van de ziekte en uw conditie. Grofweg zijn er twee soorten behandelingen aan te geven: gericht op genezing en gericht op het verminderen van de klachten en het afremmen van de ziekte. Behandelingen ter genezing vinden plaats als de kanker nog niet is uitgezaaid. Zo is er inwendige bestraling dat wordt toegepast bij patiënten waarbij de prostaatkanker nog in het beginstadium is. Hierbij worden kleine radioactieve bronnetjes in de prostaat gebracht. Bij uitwendige bestraling wordt de stralenbundel zeer nauwkeurig op de tumor gericht. Ook kan de prostaat operatief worden verwijderd. Verder zijn er nog een aantal andere behandelingen bij prostaatkanker mogelijk, maar het gaat te ver om die hier allemaal aan bod te laten komen.

Uitgezaaide prostaatkanker

In het geval van uitgezaaide prostaatkanker is genezing meestal niet meer mogelijk. Dan wordt gestart met een behandeling voor klachtenvermindering en –verlichting. Bij uitgezaaide prostaatkanker zijn meerdere behandelmethodes mogelijk, waarbij de patiënt vaak nog heel lang een goede kwaliteit van leven heeft. Denk daarbij aan een hormonale behandeling, chemotherapie, botafbraakremmers, bestraling en een (gedeeltelijke) verwijdering van de prostaat.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout