Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Parkinson

Parkinson is een ziekte in de hersenen, waarbij bepaalde zenuwcellen in de hersenen langzaam afsterven. De afgestorven cellen waren verantwoordelijk voor de productie van dopamine, een zogenaamde neurotransmitter die nodig is om zenuwimpulsen van de ene naar de andere zenuw over te brengen. Door dopamine kunnen mensen hun spierbewegingen goed uitvoeren en beïnvloeden. Bij een tekort aan dopamine kunnen bewegingsproblemen ontstaan. Denk daarbij aan langzaam en weinig beweging, trillen, voorovergebogen lopen en stijve spieren. De symptomen van Parkinson kunnen vergelijkbaar zijn met de gevolgen van een beroerte, maar het is dus niet hetzelfde.

Oorzaak van de ziekte van Parkinson

Parkinson is de naam die in de volksmond gehanteerd wordt, maar de volledige naam is de ziekte van Parkinson. Wat nu de precieze oorzaak is van de ziekte van Parkinson is nog altijd niet bekend. Niet duidelijk is waardoor bepaalde zenuwcellen in het lichaam nu langzaam afsterven. Er worden wel veel onderzoeken gedaan naar wat de mogelijke invloed van erfelijkheid, vergiftiging en veroudering kan zijn.

Symptomen Parkinson

Meerdere zaken kunnen wijzen op de ziekte van Parkinson. De symptomen die voorkomen hebben bijvoorbeeld te maken met de motoriek, de automatische functies van het lichaam en de psyche van de mens. Eerder al werden de verschijnselen van Parkinson als langzaam en weinig bewegen, trillen, voorovergebogen en stijve spieren genoemd. Er zijn ook nog andere bewegingsproblemen die op symptomen van Parkinson wijzen. Denk daarbij aan klein en kriebelig schrijven, moeilijk slikken en spreken, een uitdrukkingsloos gezicht, een afwijkend looppatroon, moeite om te starten of veranderen van beweging en verminderde opvangreflexen en balans.

Problemen met de automatische functies van het lichaam kunnen ook ontstaan door Parkinson. Sommige patiënten hebben een overmatige talgproductie, een verhoogde speekselvloed, obstipatie, urineverlies en overmatige transpiratie. Verschijnselen van Parkinson zijn ook psychische problemen: onder andere vermoeidheid, concentratieproblemen, dementie (vergelijkbaar met Alzheimer) en een psychose. Wie Parkinson heeft, kan ook problemen krijgen met de zintuigen. Zo kan het reukvermogen bijvoorbeeld verminderen.

Behandeling Parkinson

Welke behandeling bij Parkinson wordt nu veel gehanteerd? In de eerste plaats is het belangrijk om te weten dat de ziekte van Parkinson (nog) niet genezen kan worden. Een behandeling bij Parkinson is dan ook vooral gericht op het bestrijden van symptomen en het aanvullen van het dopaminetekort. Hiervoor zijn medicijnen beschikbaar, maar er kunnen ook operaties worden verricht of oefeningen worden gedaan. Welke zaken bij de behandeling van Parkinson worden ingezet is afhankelijk van de behoefte van de patiënt zelf.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout