Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Obstipatie

Bij obstipatie moet iemand minder naar het toilet dan hij of zij gewend is en daarbij is de ontlasting ook harder dan normaal. Een andere omschrijving voor obstipatie is verstopping van de darmen. Met name ouderen, zwangere vrouwen en jonge kinderen hebben er wel eens last van. De oorzaken van obstipatie zijn uiteenlopend: van verkeerde voeding en stress tot aan psychologische en secundaire oorzaken. Ook ziekte en medicijngebruik kunnen een oorzaak zijn van obstipatie. Maar het komt ook voor dat er helemaal geen medische of lichamelijke oorzaak gevonden wordt die zorgt voor de verstopping van de darmen.

Symptomen obstipatie en verstopping

De stoelgang varieert van persoon tot persoon. De een moet bijvoorbeeld drie keer per dag naar het toilet, terwijl een ander maar een paar keer week het toilet hoeft te bezoeken. Hierdoor is het lastig om aan te geven bij welke symptomen sprake is van obstipatie. Artsen hebben daarom een viertal omschrijvingen opgesteld die kunnen duiden op symptomen van obstipatie. Als een persoon gedurende drie maanden minstens twee van deze symptomen heeft, spreken we van obstipatie:

  • een moeizame ontlasting;
  • een harde en droge stoelgang (keutels);
  • het gevoel van onvolledige defecatie;
  • minder dan twee defecaties per week.

 

Obstipatie verhelpen

De manier om obstipatie te verhelpen, verschilt van persoon tot persoon. Meestal bestaat het vooral uit het aanpassen van iemands levensstijl en eetpatroon. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het eten van vezelrijke voeding, groenten, vers fruit, gedroogde pruimen en graanproducten. Tijdens het eten is het belangrijk om rustig en voldoende te kauwen, zodat de maag en darmen geen grote brokken hoeven te verwerken. Ook voldoende drinken (minimaal 1,5 liter water per dag) is geschikt om obstipatie te verhelpen. Houd ontlasting ook nooit te lang op en neem de tijd voor een bezoek aan het toilet. Tot slot is het ook goed om voldoende lichaamsbeweging te krijgen.

Behandeling obstipatie

Meestal gaat obstipatie vanzelf over als iemand de bovenstaande zelfhulpadviezen opvolgt. Het is altijd verstandig om contact op te nemen met de huisarts als de verstopping langer dan een week duurt, er bloed of slijm bij de ontlasting zit, als zich een wisselend patroon voordoet van verstoppingen en dunne ontlasting en als ook gewichtsverlies en koorts optreden. In overleg met de arts kan een behandeling van obstipatie met milde laxeermiddelen worden ingezet. Zetpillen en darmspoelingen (klysma) zorgen soms wel voor een snelle opluchting, maar is niet de ideale behandeling van obstipatie. Het is weinig doeltreffend en leidt vaak tot lokale irritaties.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout