Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Melanoom

Een melanoom kan op alle plaatsen van het lichaam voorkomen. Het is een vorm van huidkanker in de vorm van een kwaadaardige moedervlek. Een melanoom ontstaat soms uit het niets, maar vaker komt hij voort uit een al bestaande moedervlek. Een melanoom ontstaat uit de pigmentcellen van de huid (de melanocyten). Er is sprake van een melanoom als een groep pigmentcellen is veranderd in kankercellen. De meeste vormen van huidkanker zijn niet gevaarlijk, maar een melanoom is dat wel. Hij kan namelijk de diepte ingroeien en dan kunnen er uitzaaiingen naar de lymfeklieren en andere organen ontstaan. Behandeling is dan vervolgens heel moeilijk. Het is daarom altijd verstandig om bij twijfel of pigmentvlekken en onrustige moedervlekken een dermatoloog te raadplegen.

Melanoom herkennen en symptomen melanoom

Hoe kunnen we een kwaadaardig melanoom herkennen en wat zijn de symptomen van een melanoom? Als het in een vroeg stadium wordt ontdekt, verbeteren de kansen op een succesvolle behandeling. De ABCD-methode wordt vaak gebruikt om een melanoom te herkennen:

  • Asymmetrie: de vlek heeft niet aan beide zijdes dezelfde vorm.
  • Borders: de vlek heeft een vage en soms aflopende rand.
  • Color: de vlek heeft verschillende kleuren (bruin, zwart, rood en wit).
  • Diameter: de vlek is een stuk groter dan een normale moedervlek (diameter van meer dan 6 millimeter).

Let ook altijd op als moedervlekken gaan jeuken, steken, pijn doen of bloeden.

Melanoom behandeling

Wat is bij een melanoom de behandeling die gehanteerd wordt? Er bestaan verschillende methodes en de keuze voor de behandeling hangt altijd af van de soort tumor, de plaats en de grootte van de tumor en van de leeftijd en gezondheidstoestand van de patiënt. Vermoedt een arts een melanoom dan zal hij de verdachte plek operatief verwijderen. Een patholoog zal de verwijderde huid vervolgens onderzoeken. Is er geconstateerd dat het een melanoom is, dan is de behandeling vervolgens een lymfeklieronderzoek. In de meeste gevallen is een verdere melanoom behandeling niet nodig.

Is een melanoom ook te voorkomen? Bij het ontstaan van de meeste melanomen speelt de zon een belangrijke rol. Door meerdere zonverbrandingen wordt de kans op het krijgen van een melanoom op latere leeftijd vergroot. Het is daarom altijd raadzaam om de huid goed te beschermen tegen de gevaren van zonnebrand. Aangezien melanomen voor 30% van de gevallen uit bestaande moedervlekken ontstaan, is het erg belangrijk om zelf veranderingen in de eigen moedervlekken te controleren.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout