Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Klaplong

Als iemand een klaplong of pneumothorax heeft, is de long gedeeltelijk of helemaal ingeklapt. Een klaplong kan ontstaan door een verwonding, maar soms is er ook helemaal geen aanleiding voor. Bij een klaplong komt er lucht tussen het borstvlies en longvlies. Normaal gesproken zit er tussen die twee vliezen alleen wat vloeistof. Dit zorgt ervoor dat de vliezen over elkaar heen kunnen schuiven zonder dat dat pijn doet. Hierdoor kunnen mensen gemakkelijk ademen. Als er dus lucht tussen de twee vliezen komt, ontstaat een klaplong. Ademen wordt vervolgens erg moeilijk. Bij elke klaplong bestaat er ook een kans dat er een spanningspneumothorax ontstaat. Bij deze complicatie komt er wel lucht tussen de twee borstvliezen, alleen kan die er vervolgens niet meer uit. Hart en bloedvaten worden naar de andere kant van de borstholte geduwd wat kan zorgen voor een ernstige verstoring van de hart- en longfunctie. Hier zal direct een arts voor moeten worden ingeschakeld om de situatie te behandelen.

Oorzaak klaplong

De oorzaak van een klaplong kan zijn een ongeval of een verwonding van buitenaf die ervoor zorgt dat er een opening in het borstvlies ontstaat. Een operatie in de borstholte kan ook de oorzaak van een klaplong zijn. Is er geen aanwijsbare reden voor het ontstaan van de klaplong te vinden dan spreken we van een spontane klaplong. Vaak vindt zo’n spontane klaplong plaats bij mensen tussen de 20 en 40 jaar. Een klaplong komt ook vaker voor bij mannen, mensen die roken en lange, slanke mensen.

Symptomen klaplong

Er zijn een aantal duidelijke symptomen bij een klaplong aan te wijzen. Op het moment van het krijgen van een klaplong voelt iemand een stekende pijn op de borst. Zuchten wordt ineens moeilijk en er ontstaat een gevoel alsof u het benauwd heeft. Als u deze symptomen herkent, dient u zo snel mogelijk naar een arts te gaan voor verder onderzoek. Hij zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren, een röntgenfoto van de borstkas maken, een bloedonderzoek doen en een hartfilmpje maken.

Behandeling klaplong

Het belangrijkste bij de behandeling van een klaplong is dat de patiënt uitrust. Als de long niet al te ver is ingeklapt, is rust meestal voldoende voor genezing. U kunt altijd om een pijnstiller vragen bij pijn. Soms wordt er extra zuurstof toegediend. Als de long ver is ingeklapt, wordt er een drain geplaatst die lucht en vloeistof uit de borstholte afvoert. Soms is de aandoening zo erg, dat een operatie nodig is om het lek te dichten.

Klaplong voorkomen

Als u een klaplong wil voorkomen (met name in het geval van een eventuele herhaling), dan kunt u verschillende dingen doen. Als u rookt, doet u er goed aan om daarmee te stoppen want dat vermindert de kans op herhaling van een spontane klaplong. Ga drie maanden lang niet vliegen en sport twee maanden niet. Zes weken lang moet u ook niet zwaar tillen of zware huishoudelijke taken verrichten. Ga ook zeker niet duiken, want door het drukverschil heeft u een grotere kans op een klaplong.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout