Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
 • A
 • A
 • A
020 - 63 66 837  

Kanker

We kennen allemaal het bestaan van de ziekte kanker, maar de meeste mensen weten niet wat kanker nu precies is. In ons lichaam bevinden zich miljarden cellen die regelmatig vervangen worden door nieuwe cellen. Het proces dat hiervoor zorgt heet celdeling; een proces dat in het lichaam heel strak wordt geregeld. Dagelijks vinden er wel een miljoen celdelingen in ons lichaam plaats en daarbij kunnen wel eens foutjes ontstaan. Meestal worden die ongedaan gemaakt door reparatiemechanismen, maar als dat niet lukt gaat de cel ongecontroleerd delen waardoor een tumor of gezwel ontstaat.

Gezwellen en tumoren kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn. Goedaardige gezwellen groeien niet door andere weefsels heen en zijn relatief dus ongevaarlijk. Het tegenovergestelde is het geval bij kwaadaardige tumoren. In dat geval is er sprake van kanker. Kwaadaardige tumoren kunnen gaan uitzaaien, door zich via de lymfeklieren of bloedbaan te verplaatsen zodat ze ergens anders in het lichaam tot een nieuwe tumor uitgroeien.

Symptomen kanker

Iedereen loopt een kans om tijdens zijn of haar leven kanker te krijgen, maar niet iedereen krijgt het ook daadwerkelijk. Er bestaan zeer veel verschillende soorten kanker. Ze hebben allemaal hun eigen specifieke klachten. Als u de volgende klachten heeft, doet u er verstandig aan om naar de dokter te gaan omdat de symptomen op kanker kunnen wijzen:

 • klachten bij het slikken
 • blijvende heesheid of hoest
 • een schilferend plekje op de huid
 • nieuwe of veranderende moedervlekken
 • een verdikking of knobbel in het lichaam
 • blijvende verandering in de stoelgang zonder aantoonbare reden
 • urinewegproblemen of problemen bij het plassen
 • ongewoon vaginaal bloedverlies of abnormale afscheiding
 • gewichtsverlies zonder aanleiding
 • alle klachten die meer dan vier weken aanhouden

 

Soorten kanker

De meest voorkomende soorten kanker zijn prostaatkanker, longkanker en darmkanker bij mannen en borstkanker, darmkanker en longkanker bij vrouwen. In totaal bestaan er wel meer dan honderd verschillende soorten kanker. Overigens verschillen de meest voorkomende soorten kanker ook per leeftijdscategorie. Zo is bijvoorbeeld leukemie bij kinderen de kankersoort die het vaakst voorkomt. Adolescenten en jongvolwassen krijgen vooral te maken met lymfklierkanker, zaadbalkanker en melanoom (een kwaadaardige moedervlek). Sinds 2008 is kanker overigens de belangrijkste doodsoorzaak van mensen in Nederland, waar dat voorheen nog hart- en vaatziekten betrof.

Oorzaak kanker en de behandeling van kanker

Sommige risicofactoren maken de kans op het krijgen van kanker groter. Denk daarbij aan leeftijd, erfelijke aanleg, roken, ongezond eten, veel alcohol drinken, onvoldoende beweging, overmatige blootstelling aan de zon en werken of in contact komen met kankerverwekkende stoffen. Dit soort zaken kunnen dus een oorzaak van kanker zijn.

Als u kanker heeft, is behandeling noodzakelijk. Behandeling van kanker is van persoon tot persoon verschillend. Het heeft niet alleen te maken met het soort kanker dat u heeft, maar bijvoorbeeld ook hoe agressief de vorm van kanker is en in welk stadium de tumor zich bijvoorbeeld bevindt. De behandeling van kanker kan vervolgens plaatsvinden door chemotherapie, bestraling, een operatie en behandeling van de oorzaak en/of de bijkomende verschijnselen. Meestal vindt er een combinatie van verschillende van deze behandelingen plaats. Hoe eerder kanker wordt ontdekt, hoe groter de kans is op gedeeltelijke of volledige genezing.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout