Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Inentingen

Inentingen en vaccinaties kent bijna iedereen wel dankzij het Rijksvaccinatieprogramma. Hiermee worden kinderen tegen 12 ziekten ingeënt. Deze ziektes zijn de bof, difterie, hepatitis B, Hib-ziekten, kinkhoest, mazelen, meningokokken C, pneumokokken, polio, rodehond en tetanus. Tegen baarmoederhalskanker worden alleen meisjes van 12 jaar ingeënt.

Waarom inenten en vaccineren?

De meeste kinderziekten lijken op het eerste gezicht niet zo heel erg gevaarlijk. Toch kunnen de gevolgen behoorlijk ernstig zijn. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een verlamming. Er zijn ook kinderziekten die voor volwassenen met name gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld als zij de ziekte op jonge leeftijd nog niet hebben gehad. Denk daarbij aan bijvoorbeeld het gevaar van rodehond bij een zwangere vrouw. Dit kan een miskraam of een ernstig aangeboren afwijking veroorzaken. Alle vaccinaties verkleinen de kans op de ziekte waartegen ze bedoeld zijn. Of ze maken in elk geval het verloop van de ziekte veel milder. Inenten en vaccineren brengt wel risico’s met zich mee. Toch zijn de risico’s van niet inenten en vervolgens ziek worden altijd groter.

Bijwerkingen inentingen

De meeste inentingen zorgen voor wat bijwerkingen. De meeste kinderen voelen zich meestal niet zo lekker na de vaccinatie. De reactie van iemand op een inenting verschilt wel van kind tot kind. De meeste bijwerkingen bij inentingen ontstaan op de dag van de vaccinatie en duren niet langer dan 24 tot 48 uur. Als een kind ineens heel ziek wordt, is het altijd raadzaam om de huisarts te waarschuwen.

Soorten inentingen

Er zijn verschillende soorten inentingen. De al eerder genoemde inenting van kinderen volgens het Rijksvaccinatieprogramma is de meest bekende. Maar er zijn ook inentingen als bijvoorbeeld de jaarlijkse griepprik (voor ouderen en speciaal daarvoor aangewezen volwassenen en kinderen). Wie op vakantie gaat, kan ook te maken krijgen met allerlei soorten inentingen en vaccinaties tegen bijvoorbeeld gele koorts en buiktyfus.

Voordelen inenten

Er zijn genoeg voordelen van inenten aan te wijzen. De belangrijkste reden is natuurlijk dat u of uw kind beschermd is tegen het krijgen van een (levensbedreigende) ziekte. Daarnaast is vaccineren (in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma) gratis. Dit moet dan wel plaatsvinden op het consultatiebureau, de GGD of het CJG. Hoe groter de groep van mensen in Nederland is die gevaccineerd is, hoe kleiner de kans is dat een bepaalde ziekte terugkomt. Dit effect wordt groepsimmuniteit genoemd.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout