Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Incontinentie

Als iemand incontinentie voor urine heeft, dan houdt dat in dat deze persoon zijn of haar urine niet kan ophouden. In zo’n geval is er sprake van onbeheersbaar en ongewild plassen. Kleine kinderen die nog niet zindelijk zijn hebben altijd met incontinentie te maken. Daar is verder niets vreemds aan en zij gebruiken daar vaak een luier voor.

Urge-incontinentie

Een speciale vorm van incontinentie is urge-incontinentie. Urge betekent aandrang en het ongewild plassen vindt dan plaats na een gevoel van aandrang. Het vervelende hieraan is dat deze persoon niet in staat is de urine binnen te houden. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een stoornis in de aanleg van de bekkenspieren of bijvoorbeeld als gevolg van een blaasontsteking.

Stressincontinentie

Stressincontinentie komt heel veel voor, met name bij vrouwen. Denk bij stress in dit geval niet aan een hoge werkdruk of andersoortige zaken, maar aan druk bij het plassen. Stress betekent in dit geval dan ook letterlijk druk. Vrouwen kunnen stressincontinentie krijgen na een of meer bevallingen omdat de blaasspieren verslapt zijn en de blaas en baarmoeder ook wat verzakt zijn. Als bij iemand de bekkenbodemspieren beschadigd zijn, moet iemand plassen zonder daar aandrang voor te voelen. Soms wordt het ook opgewekt als iemand moet hoesten, niezen of lachen.

Oorzaken incontinentie

Er zijn ook andere oorzaken bij incontinentie aan te geven. Zo treedt het vaak op bij mensen die dement zijn of die een gebrek aan zenuwbeheersing hebben na een beroerte. Een prostaatvergroting, multiple sclerose, plaatselijke kanker, een dwarslaesie en blaasstenen kunnen ook een oorzaak van incontinentie zijn.

Incontinentie verhelpen

Incontinentie is een zeer vervelende kwaal en het is vaak moeilijk te verhelpen. Het kan bij vrouwen die urine-incontinentie hebben soms helpen om oefeningen van de bekkenbodemspieren uit te voren. Ook het dragen van een pessarium kan uitkomst bieden. Soms gaat incontinentie samen met een verzakking en dan is een operatie de beste oplossing. Gaat het om incontinentie bij mannen, dan is een prostaatverwijdering vaak beste de oplossing (behalve als de incontinentie juist daardoor is ontstaan). Het laatste middel om incontinentie te verhelpen is er eigenlijk een die het probleem niet oplost maar ervoor zorgt dat iemand minder last ervan heeft in het dagelijks leven. U moet dan denken aan het dragen van incontinentiemateriaal zoals bijvoorbeeld een speciaal broekje of een tena-pant.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout