Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Ileus

Een ileus of darmafsluiting is een plotselinge verstoring in de passage van voedsel door de darm omdat de doorgang belemmerd wordt. Hierdoor kan voedsel het lichaam niet als ontlasting verlaten. Het levert ernstige klachten en een levensgevaarlijke situatie op. Een ileus kan zowel in de dunne als in de dikke darm optreden. Is de darm volledig afgesloten, dan spreken we van een ileus. Is passage nog enigszins mogelijk, dan wordt dat een sub-ileus genoemd. Door de blokkade hoopt de inhoud van de darmen zich op waardoor er een zogeheten acute buik (een plotselinge en mogelijk levensbedreigende buikaandoening) kan ontstaan.

Darmobstructie en de oorzaken daarvan

Een ileus wordt ook wel darmobstructie of darmafsluiting genoemd. Er zijn twee verschillende vormen van een darmobstructie: een mechanische en een paralytische darmobstructie. Bij de mechanische vorm is er letterlijk een afsluiting van de darm. De meest voorkomende oorzaken daarvan zijn:

  • een streng bindweefsel dat is ontstaan bij een eerdere operatie;
  • een volvolus waarbij de doorgang wordt geblokkeerd door een kronkel in de darm;
  • een vernauwing van de darm;
  • een obstructie door een tumor, een ingeslikt voorwerp of een grote galsteen die in de darm is terechtgekomen.

Bij een paralytische darmobstructie wordt de opstopping veroorzaak door stilstand (paralyse) van de darm. Dit komt vooral voor in de eerste dagen na een buikoperatie. Ook na een buikvliesontsteking of als een zeldzame bijwerking van medicijnen kan een paralytische darmobstructie ontstaan.

Ileus symptomen

De meest voorkomende ileus symptomen zijn buikpijn, een opgezette buik, misselijkheid en overgeven. Is er sprake van mechanische ileus dan heeft de buikpijn een vrij typisch karakter. We noemen dat de zogenaamde koliekpijn: een pijn die in aanvallen komt van enkele tot tientallen minuten. De buik is dan erg opgezet en zeer pijnlijk bij aanraking. Aan de buitenkant is soms de samentrekking van de darmen te zien en zijn er ook veel darmgeluiden hoorbaar. De ileus symptomen bij een paralytische darmobstructie zijn iets minder heftig. De pijn is minder maar wel continu aanwezig. De darm ligt helemaal stil, waardoor er geen beweging zichtbaar of geluid hoorbaar is.

Ileus behandeling

Voor een ileus behandeling moet eerst een diagnose gesteld worden. De arts zal daarna een dun slangetje in de maag brengen die de maaginhoud afzuigt. Zo komt er minder voeding in de darm en zit er minder druk op de verstopping. Ook wordt er een infuus met vocht toegediend. Bij een obstructie ileus moet eigenlijk altijd geopereerd worden om de obstructie op te heffen. Bij een paralytische ileus moet juist de onderliggende oorzaak behandeld worden en een operatie is dan niet altijd nodig. Zijn er complicaties, zoals een darmperforatie, dan is een spoedoperatie noodzakelijk.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout