Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Hoge rugpijn

De rug bestaat uit de wervelkolom en de sterke spierbundels van de rug. Op enig moment in zijn of haar leven zal iemand last krijgen van rugpijn. Meestal betreft dit pijn in de onderrug. Hoge rugpijn is minder gebruikelijk en wordt het meest gevoeld in het gebied tussen de nekwervels en de ribbenkast en zit vaak tussen de schouderbladen. Hoge rugpijn kan kort duren of juist chronisch zijn (ofwel langer dan drie maanden aanhouden). Het uit zich op meerdere manieren zoals een stijve rug of algehele rugpijn. Sommige mensen ervaren de pijn in de bovenrug als dof en kloppend, terwijl anderen een scherpe en stekende pijn ervaren. De meeste mensen die hoge rugpijn ervaren, hebben pijn tussen de schouderbladen. Soms zijn pijn in de borst, ademhalingsproblemen of een uitstralende pijn in de armen ook een gevolg van pijn in de bovenrug.

Oorzaken hoge rugpijn

Het hebben van hoge rugpijn kan diverse oorzaken hebben. De pijn ontstaat meestal niet van het één op het andere moment. Meestal sluipt de pijn er geleidelijk in. De meest voorkomende oorzaak van hoge rugpijn is het niet goed functioneren van de gewrichten. Dit kan het gevolg zijn van een langdurig verkeerde houding, het herhaaldelijk en eenzijdig gebruiken van de armen en door veel boven het hoofd te hebben gewerkt. Ook een trauma of ongeval kan een oorzaak van hoge rugpijn zijn. Soms heeft pijn in de bovenrug een plotselinge oorzaak. Denk daarbij aan een vertilling of een verkeerde beweging. Ook zijn er klachten die samenhangen met hoge rugproblemen, zoals maagklachten, stress, hyperventilatie en hartproblemen. De symptomen bij pijn in de bovenrug hangen altijd samen met de onderliggende oorzaak. Het is daarom altijd slim om de huisarts te raadplegen, zodat hij of zij op zoek kan gaan naar de reden waarom de rugproblemen zich hebben aangediend.

Hoge rugpijn: behandeling

Bij hoge rugpijn is behandeling vaak noodzakelijk. Is hoge rugpijn het gevolg van een tijdelijke overbelasting, dan gaan de klachten normaal gesproken vanzelf weer over. Een pijnstiller kan tijdelijk helpen om de pijn te verlichten. Rustig aan doen is in elk geval het devies, maar zorg er wel voor om in beweging te blijven anders worden de spieren stijf.

Gaan de klachten niet over na een langere tijd, neem dan contact op met de huisarts die een doorverwijzing kan geven voor de fysiotherapeut of chiropractor. Rugklachten zijn vaak te voorkomen door voldoende te bewegen, een juiste lichaamshouding en werkhouding te hanteren, op de juiste manier te tillen, te slapen op een goed matras en een gezond gewicht te handhaven.

 

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout