Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Hoesten

Hoesten of kuchen is een reactie van het lichaam. Door te hoesten probeert het lichaam vreemde stoffen en irriterend slijm te verwijderen uit de luchtpijp en de bovenste luchtwegen. De slijmvliezen in de luchtwegen zijn zeer gevoelig. Slijm wordt geproduceerd door prikkeling van de luchtwegen. Dit kan door een infectie, door stof of door roken veroorzaakt worden. Hoesten zorgt ervoor dat iemand het slijm kwijtraakt. Hoest wordt ook wel omschreven als een krachtige en krampachtige vorm van uitademen na een diepe inademing.

Tips tegen hoesten

Wat kan iemand nu doen om minder te hoesten, of met andere woorden: wat zijn de beste tips tegen hoesten? Het kan helpen om ’s nachts een extra kussen onder het hoofd te leggen, zodat het hoofd schuiner ligt. Ook het drinken van veel vocht is goed, evenals het gebruikmaken van een luchtbevochtiger. Een beetje honing kan ook helpen om het hoesten te verlichten. Als iemand last heeft van een zogeheten slijmhoest, kan er het beste een hoestmiddel genomen worden dat slijmoplossend werkt.

Oorzaak hoesten

Er kunnen verschillende oorzaken zijn die zorgen dat iemand moet hoesten. De meest voorkomende oorzaak van hoesten is een verkoudheid. Ook bij griep kan er veel worden gehoest. Andere oorzaken van hoesten kunnen zijn een keelontsteking, een strottenhoofdinfectie, een longontsteking, kinkhoest, kroep, bronchitis, astma en COPD. Duurt een hoest bij iemand langer dan twee weken of komt de hoest regelmatig terug, dan spreken we van een chronische hoest.

Soorten hoest

Er bestaan verschillende soorten van hoest. Soms is het een erg vastzittende hoest of een vervelende kriebelhoest. Het kan ook een klein kuchje of juist een hevige rochelhoest zijn. Klachten die bij deze soorten hoest vaak voorkomen zijn slijm in de keel, kriebel in de keel, pijn in de keel en een droge keel.

Medicijn hoesten

Er is meestal geen medicijn bij hoesten nodig. Alleen als iemand er erg veel last van heeft (zo erg dat hij of zij er niet van kan slapen) worden wel eens medicijnen voorgeschreven. Deze medicijnen onderdrukken de hoestprikkel, maar iemand zal er niet sneller door genezen. Als er veel slijm in de luchtwegen zit, is het niet zo verstandig om een medicijn tegen hoesten te gebruiken. Hoesten houdt namelijk wel de luchtwegen schoon.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout