Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Histamine

Histamine is een organische verbinding, of beter gezegd een biogene amine. Biogene aminen zijn stoffen die van nature voorkomen in plantaardige en dierlijke producten. Ze komen ook in het menselijk lichaam voor. Histamine is betrokken bij verschillende fysiologische processen. De stof speelt een rol in het maag-darmkanaal, fungeert als neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel en heeft een functie in het afweersysteem. Bij een teveel aan histamine kunnen lichaamsfuncties worden verstoord.

Antihistamine

Bij een allergische reactie komt er histamine in het lichaam vrij. De stof is in grote mate verantwoordelijk voor de lichamelijke klachten die gepaard gaan met de allergische reactie. Om de symptomen te bestrijden kan er doeltreffend antihistamine worden toegediend. Dit zorgt er namelijk voor dat het vrijkomen van histamine bij allergie wordt tegengegaan. Enkele voorbeelden van allergieën waar antihistamine bij kan helpen zijn hooikoorts, een allergische reactie op een insectenbeet of een allergisch astma.

Histamine allergie

Als mensen het hebben over histamine allergie, bedoelen ze meestal een histamine intolerantie. Iemand die histamine intolerantie heeft, kan de symptomen van een allergische reactie krijgen door het eten van voedsel waar histamine in zit. Hij of zij heeft dan te weinig enzymen in het lichaam om de histamine af te breken. Hoe minder enzymen, hoe minder tolerant iemand voor histamine is. De symptomen van histamine intolerantie lijken op histamine allergie, maar de allergiesymptomen worden altijd veroorzaakt als de histaminespiegels in het lichaam te hoog zijn.

In welk voedsel zit histamine?

Histamine is terug te vinden in een aantal eiwitrijke en dierlijke voedingsmiddelen (zoals bijvoorbeeld vis en visproducten). Ook zit het in levensmiddelen die verkregen worden door microbiële en biochemische processen. Denk daarbij aan bepaalde kaassoorten, ham, worst, zuurkool en sommige gistextracten. Tijdens het koken wordt histamine niet afgebroken. Houd er dus rekening mee dat de stof ook in gekookte levensmiddelen aanwezig kan zijn.

Bij een teveel aan histamine in het bloed zetten de bloedvaten uit en wordt het weefsel dikker. Het lichaam zet op; niet alleen de huid, maar ook de slijmvliezen en de gewrichten. De klachten die iemand kan krijgen zijn zeer uiteenlopend. Denk bijvoorbeeld aan hartproblemen en hartkloppingen, overgewicht, buikklachten, hoofdpijn, duizelingen, huidklachten en benauwdheid.

 

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout