Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Hartaanval

Een hartaanval wordt ook wel een hartinfarct genoemd en ontstaat als gevolg van slagaderverkalking. Vet en lichaamscellen hebben zich opgehoopt in de bloedvaten en er ontstaan vernauwingen in de kransslagaders (plaques). Bij een hartaanval wordt de bloedtoevoer in de kransslagader helemaal afgesloten door deze vernauwingen.

Het vervelende is dat mensen van deze vernauwingen lange tijd niets merken. Langzaam maar zeker verzwakt de vaatwand en bestaat de kans dat er scheurtjes en wondjes ontstaan in de binnenbekleding. Plotseling kan de beschermlaag van zo’n plaque dan openscheuren. De wond wordt gedicht met bloedstolsels die los kunnen raken en ergens in de kransslagader kunnen blijven steken. De bloedstolsels sluiten een kransslagader in het hart helemaal af waardoor er een hartaanval ontstaat. Een deel van de hartspier krijgt dan geen zuurstof meer en trekt niet meer samen. Geleidelijk sterft dat gedeelte af en op die plaats ontstaat een litteken.

Symptomen hartaanval

Welke symptomen wijzen nu op een hartaanval en waaraan kunt u een hartaanval herkennen? De klacht die het meeste voorkomt is een beklemmende of drukkende pijn midden op de borst. In rust kan die pijn uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug en maagstreek. Ook kan het langer duren dan 5 minuten in rust en samengaan met zweten, misselijkheid of braken. Vrouwen hebben, vaker dan mannen, ook een of meer van de volgende klachten:

  • pijn in bovenbuik, kaak, nek en rug
  • pijn tussen de schouderbladen
  • kortademigheid
  • extreme moeheid
  • duizeligheid
  • onrustig gevoel, angst en snelle ademhaling
  • misselijkheid en braken

 

Houd er rekening mee dat de klachten van persoon tot persoon verschillen. Ze kunnen plotseling of heel geleidelijk ontstaan. Bel altijd meteen 112 als de hartklachten ook in rust langer dan 5 minuten aanhouden.

EHBO hartaanval

Een hartaanval herkennen (aan de hand van de symptomen van een hartaanval) is zeer belangrijk, maar het is zeker zo belangrijk als u daarna ook weet hoe u moet handelen. Als iemand een hartaanval krijgt, moet u namelijk verschillende dingen doen (of juist laten). EHBO bij een hartaanval is van levensbelang. Bel allereerst 112 of laat iemand anders dat doen. Zorg ervoor dat het slachtoffer kan rusten en geen inspanningen meer doet. Controleer keer op keer het bewustzijn door regelmatig aan het slachtoffer te vragen hoe het met hem of haar gaat. Verliest het slachtoffer het bewustzijn, leg hem of haar dan in een stabiele zijligging. Ademt het slachtoffer niet meer normaal, dan kunt u starten met reanimeren.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout