Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Hamstring

De hamstring is een verzamelnaam voor drie spieren die aan de achterzijde van het bovenbeen zitten en die lopen van het zitbeen naar het onderbeen. Als iemand een blessure aan de hamstring oploopt, is er sprake van een beschadiging van het weefsel van één van de hamstrings.

Blessure hamstring

Een blessure aan de hamstring ontstaat meestal als iemand explosief start, sprint of plotseling afremt. Sporten is daarom ook één van de grootste oorzaken van een scheuring of blessure aan een hamstring. Een blessure aan de hamstring geeft alleen aan dat er een spierbeschadiging is aan de achterkant van het bovenbeen. Het kan ook om een verrekking gaan: een miniem scheurtje van maar enkele spiervezels. De eerste hamstringblessures ontstaan kort na het begin van een wedstrijd of training, omdat de spieren dan nog niet goed opgewarmd zijn. Ook aan het einde van een wedstrijd of zware training komen dit soort blessures voor, juist omdat de spieren dan vermoeid geraakt zijn.

Pijn en pijnlijke hamstring

Een hamstringblessure wordt meestal gekenmerkt door een plotselinge en felle pijn in het bovenbeen. De pijn en pijnlijke hamstring uit zich vooral in moeite hebben met het buigen van het been. Ook langzaam lopen, waarbij de spieren minimaal worden belast, kan dan al erg veel pijn doen. Een pijnlijke hamstring (bij een spierscheuring) is onder te verdelen in twee klassen: een eerstegraads en een tweedegraads scheuring. Bij de eerstegraads scheuring geeft het buigen van het been een onprettig gevoel, maar is er bij wandelen nauwelijks pijn. Ook de zwelling is minimaal, al kan iemand wel een lichte tinteling ervaren. De kans is groot dat de spierweefsels verrekt of beschadigd zijn en het gaat meestal vanzelf weer over. Bij een tweedegraads scheuring is het bovenbeen duidelijk dikker dan normaal. Ook het drukken op de hamstring is pijnlijk. Wandelen, fietsen en het buigen van de knie is zeer onprettig. De kans is groot dat iemand in dit geval gescheurd spierweefsel heeft en naar de fysiotherapeut moet.

Behandeling hamstring

De behandeling van de hamstring is direct na het oplopen van de spierscheuring het volgende: het toepassen van de ICE-methode. Koel allereerst met water, ijs of een cold-pack voor zo’n 15 tot 20 minuten (zorg voor een doek tussen de huid en het ijs of cold-pack). ICE staat tegelijkertijd ook voor:

  • I van Immobiliseren: zorgen dat het lichaamsdeel niet beweegt of gebruikt wordt om op te steunen;
  • C van Compressie: het aanleggen van een drukverband;
  • E van Elevatie: het lichaamsdeel boven harthoogte houden.

Het is belangrijk dat een slachtoffer vervolgens altijd wordt doorverwezen naar een arts.

Wie herhaling van een hamstring blessure wil voorkomen kan ook een aantal zaken doen. Aangezien spierscheuringen gemakkelijk op dezelfde plek terugkeren, is allereerst volledig herstel vereist. Zorg verder voor een goede en uitgebreide warming-up om de kans op een spierscheuring te verkleinen. Sluit de sportactiviteit ook af met een cooling–down. Zelfs als iemand geen blessure heeft, kan het prettig zijn om bepaalde spieren of spiergroepen te versterken.

 

 

 

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout