Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Griepprik

Elk jaar ontvangen in de maand oktober of november kinderen en volwassenen met een medische indicatie voor de griepprik en mensen van 60 jaar en ouder een uitnodiging van de huisarts voor de griepprik. Deze prik wordt gratis aangeboden en verkleint de kans dat iemand griep krijgt. Griep kan namelijk voor deze groep mensen ernstige gevolgen hebben. De jaarlijkse griepprik is overigens niet verplicht.

Griep voorkomen

De griepprik is erop gericht om griep te voorkomen. Toch biedt hij niet altijd bescherming tegen griep of de griepepidemie, maar er is in elk geval wel aangetoond dat het de kans op het krijgen van griep kleiner maakt. U kunt zelf een aantal dingen doen om griep te voorkomen. Het belangrijkste is uiteraard om besmetting te voorkomen. Hiervoor dient u zo min mogelijk uw neus en mond aan te raken en deze ook te bedekken bij niezen en hoesten. Gebruik het liefst papieren zakdoekjes en gooi ze na gebruik direct weg. Vergeet ook niet regelmatig de handen te wassen met water en zeep.

Griepprik ouderen

De griepprik is bij ouderen van 60 jaar en ouder een jaarlijks terugkerend fenomeen. Zij hebben vaak een lichaam met minder weerstand waardoor zij extra kwetsbaar zijn. Ook is de kans groot dat zij andere aandoeningen hebben, die kunnen verergeren na het krijgen van griep. Hun gezondheid is zwakker en in dat geval kan griep voor extra complicaties zorgen. Tijdens een gemiddelde griepepidemie in de winter sterven in Nederland zo’n 250 tot 2.000 mensen aan griep of de gevolgen daarvan. Maar liefst negentig procent van die sterfgevallen betreft mensen die een leeftijd hebben van boven de 65.

Hoe werkt de prik tegen griep?

Als iemand de griepprik krijgt, reageert het lichaam door afweerstoffen te maken tegen het griepvirus. Dit vermindert de kans op het krijgen van griep. Bij de personen die toch griep krijgen, verloopt de ziekte meestal minder ernstig. In het griepvaccin zitten onschadelijk gemaakte stukjes van de griepvirusvarianten die het komende winterseizoen worden verwacht. Deskundigen voorspellen welke griepvirussen de komende winter het meest zullen voorkomen. Aangezien het griepvirus steeds maar weer verandert, wordt ook het griepvaccin elk jaar aangepast. Het duurt ongeveer twee weken voordat de griepprik volledig beschermt tegen de griep. De bescherming duurt meestal zo’n half jaar.

 

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout