Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Griepepidemie

Griep is een ziekte die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Griep wordt daardoor ook wel influenza genoemd. Het is zeer besmettelijk, waardoor er al snel een griepepidemie kan ontstaan. Nivel houdt de griep in Nederland in de gaten via een representatieve groep van huisartsen door heel Nederland. Als er twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griepachtige klachten hebben, dan spreken we van een griepepidemie. Overigens ligt het daadwerkelijke aantal patiënten bij een griepepidemie altijd hoger omdat lang niet iedereen hiervoor de huisarts bezoekt. Een griepepidemie die wordt veroorzaakt door een onbekend virus en wereldwijd heerst, wordt een grieppandemie genoemd.

Griepvirus

Het griepvirus of influenzavirus kan ervoor zorgen dat iemand ziek wordt; na besmetting kan het tussen de twee en zeven dagen duren voordat iemand daadwerkelijk ziek wordt. Die periode wordt de incubatietijd genoemd. De eerste symptomen van griep ontstaan meestal na twee tot drie dagen. Er bestaan verschillende soorten van het griepvirus. Ze ondergaan voortdurend veranderingen in het erfelijke materiaal (ofwel ze muteren), waardoor ze onze afweersystemen te snel af zijn. Hierdoor kan er vaak een griepepidemie ontstaan, ook al omdat het griepvirus op zichzelf al enorm besmettelijk is.

Griep besmettelijk? Ja!

Griep is besmettelijk en het griepvirus zit in de keel, neus en luchtwegen van een ziek of besmet persoon. Door te hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Als iemand die lucht inademt, kan hij of zij besmet raken. Soms zit het virus op de handen van iemand of op voorwerpen. Via die wegen is het ook mogelijk om met griep besmet te raken. Overigens wordt niet iedereen ziek die besmet is geraakt met het griepvirus.

Behandeling griep

De behandeling van griep is meestal niet nodig en de ziekte geneest vaak zonder medicijnen. Het is wel zo dat er soms door een griep een longontsteking kan ontstaan. Er zijn ook dingen die u kunt doen om te voorkomen dat iemand anders besmet raakt als u griep heeft. Probeer netjes te hoesten en te niezen, dus met een (papieren) zakdoekje of met de hand voor de mond. Was ook regelmatig de handen met water en zeep, zeker na een fikse hoestbui. Houd ook het huis goed schoon, met name deurknoppen, kranen en de trapleuning. Ventileer de woning goed door ramen en deuren open te zetten of op een kier te laten.

Griep kan bij ouderen gevaarlijk zijn omdat zij vaak ook last hebben van andere ziektes. Hierdoor is hun gezondheid zwakker en kan griep voor complicaties zorgen. Tijdens een gemiddelde griepepidemie in de winter overlijden in Nederland zo’n 250 tot 2.000 mensen aan griep of de gevolgen daarvan. Ongeveer negentig procent van die sterfgevallen betreft mensen die ouder zijn dan 65.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout