Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Gordelroos

Gordelroos is een zeer pijnlijke huidziekte die zich uit als een rode en pijnlijke huiduitslag en kleine met vocht gevulde en jeukende blaasjes. Deze blaasjes vormen een soort gordel, wat de naam gordelroos verklaart. Een andere benaming voor gordelroos is herpes zoster.

Oorzaak gordelroos

U kunt gordelroos oplopen door het herpes zoster virus, dat hetzelfde is als het virus dat de waterpokken veroorzaakt. Wie eenmaal een keer de waterpokken heeft gehad, zal dit virus zijn of haar hele leven inactief in het lichaam bij zich dragen. Soms kan het ineens weer actief worden, meestal op het moment dat iemand een verminderde weerstand heeft. Ongeveer één op de driehonderd mensen krijgt gordelroos en vanaf het zestigste levensjaar wordt de kans op gordelroos groter. Ook hebben vrouwen er vaker last van dan mannen.

Gordelroos symptomen

De meest voorkomende plekken waar gordelroos voorkomt is in het gebied van de buik en taille. Toch kan het zich ook op andere plekken uiten. De gordelroos symptomen zijn pijnklachten, een rode huiduitslag en kleine met vocht gevulde blaasjes. De blaasjes vormen samen op één begrensd gebied van de huid een soort gordel. Niet alleen kunnen de blaasjes erg jeuken, ze kunnen ook zeer pijnlijk zijn. Sommige mensen met gordelroos krijgen symptomen als moe en het hebben van koorts. Na ongeveer een week verdrogen de blaasjes en worden er korstjes gevormd die kleine littekens kunnen veroorzaken. Soms kan de jeuk en de pijn heel lang aanhouden; zelfs maanden of jaren!

Gordelroos besmettelijk

Net als bij waterpokken is ook gordelroos erg besmettelijk. De periode dat iemand anderen kan besmetten loopt van ongeveer twee dagen voor tot maximaal zeven dagen nadat de blaasjes verschijnen. Voor sommigen mensen is het gevaarlijk om in aanraking te komen met het virus zoals (pasgeboren) baby’s, zwangere vrouwen en mensen die nog nooit de waterpokken hebben gehad. In het laatste geval kan iemand dan de waterpokken alsnog krijgen; het is niet zo dat deze persoon dan rechtstreeks gordelroos krijgt.

Gordelroos behandeling

Wat is nu de beste behandeling bij gordelroos? Het is een vorm van zenuwpijn en het is belangrijk om de verschillende soorten pijn die er zijn op een eigen manier te behandelen. Gordelroos gaat uiteindelijk vanzelf weer over, dus de meeste mensen krijgen geen antiviraal middel. Mensen die een grotere kans op complicaties hebben, krijgen wel een middel tegen het virus. Ook als iemand gordelroos in het gezicht heeft, een verminderde weerstand heeft of al ouder is (en waarbij het vroeg ontdekt wordt) krijg het antivirale middel. Het is altijd verstandig om contact op te nemen met de huisarts bij het vermoeden van gordelroos, want het virus kan de ogen beschadigen.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout