Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Gonorroe

Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening en komt zowel bij mannen als vrouwen veel voor. Gonokokken zijn bacteriën die gonorroe veroorzaken. Ze nestelen zich in de slijmvliezen van de vagina, penis, anus, keel en ogen. Een infectie van gonorroe kan ook in de bloedbaan terechtkomen. Iemand kan een gonorroe-infectie oplopen door onbeschermd seksueel contact. Gonorroe is zeer besmettelijk en alleen al direct slijmvliescontact van de geslachtsdelen is voldoende om geïnfecteerd te raken. Op welke plek de infectie zich bevindt, heeft te maken met de manier waarop er seksueel contact heeft plaatsgevonden. Meestal raakt de plasbuis geïnfecteerd, maar het kan net zo goed ontstaan in de vagina, de baarmoedermond, de keel of de anus.

Symptomen gonorroe

De symptomen van gonorroe zijn met name bij vrouwen in het begin onduidelijk. Ze hebben misschien alleen wat meer vaginale afscheiding dan anders, die wat onaangenaam kan ruiken. Heel af en toe verliezen ze ook bloed, buiten hun menstruatieperiode om. De symptomen van gonorroe bij een man zijn wat duidelijker te herkennen. De eerste klachten ontstaan vaak binnen een paar dagen of weken na het hebben van onveilige seks. Zo krijgen zij vaak een pusachtige geelgroene of waterige afscheiding uit de plasbuis. Dit heeft ervoor gezorgd dat gonorroe ook wel ´druiper´ wordt genoemd. Zowel voor mannen als vrouwen geldt dat plassen pijnlijk kan zijn.

De gevolgen van gonorroe kunnen zeer ernstig zijn omdat de infectie zich kan uitbreiden in de onderbuik. Bij mannen levert dit soms een bijbalontsteking op, terwijl vrouwen te maken krijgen met een ontsteking in de buikholte. De meest voorkomende vorm daarvan is een eileiderontsteking. Als dit niet behandeld wordt, kan dat leiden tot onvruchtbaarheid of complicaties bij een zwangerschap.

Gonorroe behandeling

Een gonorroe behandeling is meestal in de vorm van een injectie met antibioticum. Indien de klachten aanhouden, doet u er verstandig aan om naar de arts terug te keren omdat de bacteriën wellicht ongevoelig zijn voor het middel. Het is altijd zinvol om ook de partner te laten behandelen, anders kan er heel snel weer een nieuwe besmetting ontstaan.

Gonorroe test

Heeft u last van één van de symptomen van gonorroe, doe dan altijd een gonorroe test. Een gonorroe test is een onderdeel van een standaard soa-onderzoek waar naast gonorroe ook nog getest wordt op chlamydia, syfilis en hiv. Het beste is om zo´n soa-test bij een GGD in de buurt te laten afnemen. Er bestaan ook thuistesten, maar de betrouwbaarheid van de uitkomsten van zo´n test zijn nog niet altijd even optimaal.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout