Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Gewrichtspijn

Bij gewrichtspijn heeft iemand moeite met opstaan en voelen de gewrichten stram aan. Bewegen is moeilijk en als er bewogen wordt, doet elke beweging pijn. Er bestaan verschillende soorten gewrichtspijn. Bij artrose is er gewrichtspijn door slijtage van het gewrichtskraakbeen. Artritis of reumatische pijn is gewrichtspijn die wordt veroorzaakt door ontstekingen.

Pijn in gewrichten

Wat houdt pijn in de gewrichten nu eigenlijk precies in? Om dat te achterhalen is het belangrijk om eerst wat meer te weten te komen over de gewichten in ons lichaam. Een gewricht bestaat uit twee botten die samenkomen. Aan het uiteinde van deze botten bevindt zich een laagje kraakbeen. Om het gewricht zitten een kapsel en stevige banden om de botten goed bijeen te houden. In de binnenste laag van het kapsel wordt een vloeistof gemaakt die samen met kraakbeen fungeert als smeermiddel voor het gewricht. Hierdoor kunnen we soepel bewegen. Als er iets niet goed is in het gewricht kan er dus pijn in de gewrichten ontstaan.

Symptomen gewrichtspijn

Het klinkt wellicht logisch maar van de symptomen bij gewrichtspijn is de pijn wel de meest gehoorde klacht. De pijn ontstaat vooral op het moment van het starten met bewegen. Gewrichtspijn treedt ook op bij langdurige of intensieve inspanning en zelfs in geval van rust kan er pijn zijn. Andere symptomen van gewrichtspijn zijn een rood en gezwollen gewricht en een gewricht dat warm aanvoelt. Als dat het geval is, is de kans groot dat er een ontsteking in het gewricht zit.

Oorzaak gewrichtspijn

De oorzaak van gewrichtspijn is afhankelijk van welke soort gewrichtspijn iemand heeft. Artrose kan op natuurlijk wijze ontstaan, gewoon door veroudering of slijtage. Ook overbelasting (door intensief sporten of zwaar werk) en overgewicht kunnen leiden tot gewrichtsklachten. Bij iemand die artritis of reumatische pijn heeft, is er sprake van een auto-immuunziekte. Het immuunsysteem reageert dan heel heftig, wat ervoor zorgt dat er teveel ontstekingsremmende stoffen worden gevormd. Het gevolg zijn ontstekingen in de gewrichten.

Gewrichtspijn bij ouderen

Gewrichtspijn komt bij ouderen erg veel voor. Ouderen zijn vaak geneigd te denken dat hun gewrichtspijn nu eenmaal hoort bij het ouder worden. Ongeveer de helft van alle ouderen heeft dagelijks last van gewrichtspijn. Ze komen vaak niet op zichzelf voor, maar gaan gepaard met andere chronische aandoeningen zoals diabetes en hartritmestoornissen. Dit zorgt er dan voor dat eerst de chronische ziekte behandeld wordt en de behandeling van gewrichtspijn op de tweede plaats komt.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout