Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Genitale wratten

Over het algemeen zijn genitale wratten goedaardige huidafwijkingen. Ze ontstaan na een infectie met een virus op of rondom de plek van de infectie. Genitale wratten zijn voornamelijk vlezig, zacht en huidkleurig en kunnen klein of groot zijn. Het duurt enkele weken tot soms wel meer dan een jaar na infectie van het virus totdat de eerste genitale wratten ontstaan. Genitale wratten vallen onder de noemer SOA, een seksueel overdraagbare aandoening. Ze zitten op en rond de penis, vagina en anus en zijn onschuldig. Niet iedereen die het virus oploopt krijgt genitale wratten. Toch kan zo iemand wel het virus aan anderen doorgeven en zij worden dan ook wel stille dragers genoemd.

Oorzaak genitale wratten

Genitale wratten loopt iemand op door direct contact van zijn of haar geslachtsdelen met die van iemand die het virus bij zich draagt. Meestal gebeurt dit tijdens seksueel contact. Ook via vingers of bijvoorbeeld een gebruikte handdoek kan het virus worden doorgegeven. De oorzaak van genitale wratten is een onschuldige vorm van het Humaan Papilloma Virus (HPV). Het bestaat in verschillende varianten met verschillende eigenschappen. Sommige van die varianten kunnen bijvoorbeeld baarmoederhalskanker veroorzaken.

Symptomen genitale wratten

Wat zijn nu de symptomen van genitale wratten? Allereerst zijn er natuurlijk de zichtbare wratten rondom de vagina, penis en anus. Bij vrouwen komen ze voornamelijk voor bij de ingang van de vagina, rond de schaamlippen, bij de clitoris en rond de anus. Bij mannen zitten ze vooral op de voorhuid en op de glans, op de balzak en in een enkel geval in de plasbuis. Andere symptomen van genitale wratten zijn jeuk, pijn of een branderig gevoel. Een van de symptomen van genitale wratten die moeilijker te herkennen zijn, zijn de niet zichtbare wratten in de vagina of op de baarmoedermond.

Behandeling genitale wratten

Wat is nu de beste behandeling bij genitale wratten? In principe verdwijnen de wratten meestal spontaan, al kan dat soms wel jaren duren. Een behandeling van genitale wratten is alleen nodig als ze last geven. Zo´n behandeling bestaat uit het aanbrengen van zalf of vloeistof op de wratten, zo´n 5 tot 16 weken lang. Een arts kan de wratten ook wegbranden, wegsnijden of bevriezen. Let op dat het virus niet uit het lichaam verdwijnt en dat de wratten dus later weer terug kunnen keren.

Genitale wratten zijn besmettelijk

Het zal inmiddels wel duidelijk zijn dat genitale wratten besmettelijk zijn. Het virus kan binnendringen tijdens de geslachtsgemeenschap via hele kleine wondjes of scheurtjes, ontstaan in de slijmvliezen rond de vagina, anus, penis en mond. Ook via huidcontact en in een enkel geval door het gebruik van dezelfde washand of handdoek, is het virus overdraagbaar.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout