Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Geheugen

Het geheugen is in tegenstelling tot het hart en de longen niet direct aan te wijzen of te fotograferen. Dat komt omdat het geheugen geen orgaan is. Het is een ingewikkeld proces dat plaatsvindt in onze hersenen en waarmee we ons vermogen aanduiden om informatie te onthouden. Het proces bestaat grotendeels uit drie stappen, te weten opnemen, bewaren en opdiepen van informatie. Onderschat de rol van het geheugen niet, want zaken als menselijk gedrag, het oplossen van problemen en het nemen van beslissingen doen allemaal een beroep op ons geheugen.

Vergeetachtig en geheugenverlies

Sommige mensen zijn soms wat vergeetachtig en anderen lijden echt aan geheugenverlies. Geheugenverlies wordt ook wel amnesie genoemd. Er zijn twee vormen van geheugenverlies. Bij retrogade amnesie verliest iemand het geheugen van voordat hij de aandoening kreeg die het geheugenverlies veroorzaakte. Iemand die lijdt aan anterogade amnesie, kan vanaf het moment van ziek worden niets meer in het geheugen opslaan.

Geheugen en hersenen

Voor het geheugen zijn de hersenen natuurlijk de plek waar alle informatie wordt opgeslagen. De hersenen zitten enorm ingewikkeld in elkaar. In de hersenen bevinden zich zeker 100 miljard zenuwcellen, die elk ook weer talrijke verbindingen met andere hersencellen hebben. Hoe meer verbindingen er zijn, hoe meer informatie kan worden doorgegeven en opgeslagen. Zenuwcellen dienen voor de besturing van de spieren en het ontvangen van impulsen uit de omgeving. Maar een nog grotere groep zenuwcellen wordt gebruikt voor de opslag van informatie: het geheugen.

Er bestaan drie verschillende geheugens bij de mens. Het langetermijngeheugen wordt gebruikt voor het bewaren van informatie die enkele maanden tot vele jaren terug is opgedaan. Het kortetermijngeheugen bewaart informatie uit een periode van enkele maanden, weken of dagen geleden. Het werkgeheugen zorgt ervoor dat de informatie tijdelijk (seconden of minuten) aanwezig blijft, totdat het volledig is gebruikt, definitief opgeslagen of verwijderd.

Geheugen trainen

Geheugenverlies (of dat nu het korte of het langetermijngeheugen betreft) kan erg vervelend zijn. Hoe ouder we worden, hoe groter de kans is dat we dingen gaan vergeten. Het is daarom goed om het geheugen te trainen, zodat het geheugen vergroot en versterkt wordt. Dat kan door middel van spelletjes (puzzels, apps, computergames) om het brein te trainen, maar er zijn ook een aantal basale zaken die helpen om iemands geheugen te verbeteren. Zo is de mate van interesse voor iets van grote invloed op het geheugen. Hoe groter de interesse, hoe beter het onthouden wordt. Daarnaast is het ook van belang dat iemands geestelijke gesteldheid goed is. Elimineer dus stress in het leven. Ook gezond eten kan helpen, want het verbetert de concentratie en stimuleert het geheugen.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout