Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Geestelijke Gezondheidszorg GGZ Nederland

Instellingen die actief zijn in de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg zijn verenigd in de brancheorganisatie GGZ Nederland. Er werken zo’n 90.000 medewerkers bij de leden van GGZ Nederland, variërend van grote regionale instellingen tot kleinere gespecialiseerde zorgaanbieders. Samen verlenen zij jaarlijks zorg aan bijna een miljoen patiënten.

Geestelijke gezondheidszorg

Goede en toegankelijke geestelijke gezondheidszorg is van groot belang voor ons allemaal. Dat komt tot stand door samenwerking binnen de branche, kennisdeling en zorg op maat. In eerste instantie wordt de zorg geboden door de huisarts, maatschappelijk werkers en de eerstelijnspsychologen. Zo blijft deze specifieke vorm van zorg toegankelijk. Is er hulp van gespecialiseerde GGZ-instellingen nodig, dan wordt er doorverwezen.

GGZ-instellingen

Door heel Nederland zijn diverse GGZ-instellingen gevestigd. Deze specialisten bieden zorg aan volwassenen, kinderen en ouderen. Of het nu gaat om psychische problemen of om ernstige psychische en psychiatrische ziektes, er is altijd een organisatie die hulp kan bieden.

Op deze manieren helpen GGZ-instellingen patiënten:

  • Zogenoemde poliklinische of ambulante behandeling (regelmatige gesprekken, eventueel gecombineerd met medicatie en online hulp)
  • Deeltijdbehandeling (tot enkele dagdelen per week hulp)
  • Opnames voor intensieve zorg
  • Acute opname bij spoedgevallen

Er zijn in gespecialiseerde GGZ-organisaties meestal aparte afdeling voor jongeren, volwassenen en ouderen. Ook als het gaat om specialistische zorg, kan dit per afdeling onderverdeeld zijn. Denk daarbij aan een afdeling psychosebehandeling of een afdeling eetstoornissen.

Huisartsen kunnen spoedgevallen doorverwijzen naar de crisisdienst in hun regio. Dit kan dag en nacht, want in de zorg houden patiënten zich nu eenmaal niet aan kantooruren.

Geestelijke gezondheid van ouderen

Ouderenpsychiatrie is het vakgebied dat zich bezighoudt met de geestelijke gezondheid van ouderen. Iedereen van zestig jaar en ouder met ernstige psychische of psychosociale klachten kan hier geholpen worden. Het komt ook voor dat mensen die jonger zijn bij deze specialisten terechtkomen, omdat hun specifieke kennis over bepaalde problematiek van pas komt.

De belangrijkste symptomen bij ouderen zijn dementie en depressie. Er zijn verschillende manieren waarop dit behandeld kan worden. Zo zijn er bijvoorbeeld ontmoetings- en dagactiviteitencentra voor ambulante patiënten. Maar mensen die langdurige hulp nodig hebben bij het zelfstandig wonen en leven, kunnen beter geholpen worden vanuit woonvoorzieningen in hun eigen regio.

GGZ ouderenzorg

Behandeling en nazorg zijn volgens specialisten in de GGZ ouderenzorg allebei essentieel. Het uitgangspunt is een behandeling op maat, liefst in goed overleg met de patiënt en de naaste omgeving. Er worden dan ook voorlichtingsactiviteiten en bijeenkomsten georganiseerd waarin de dialoog wordt aangegaan. Daarbij wordt uitgelegd hoe de professionals samenwerken met reguliere voorzieningen, zoals verpleeghuizen en de thuiszorg.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout