Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Galblaasontsteking

Het zal niet zo verrassend zijn dat een galblaasontsteking een ontsteking van de galblaas is. Ongeveer 90% van een galblaasontsteking ontstaat door één of meerdere galstenen. Soms kan ook een tumor of littekenweefsel zorgen voor een blokkade van de galwegen. Normaal gesproken wordt in de galblaas galvloeistof opgeslagen. Een galsteen ontstaat als de verhouding van de bestanddelen van gal niet meer in evenwicht is.

Galblaasontsteking symptomen

Er zijn twee vormen van galblaasontsteking, namelijk een acute of een chronische galblaasontsteking. Symptomen zijn dan ook afhankelijk van de vorm van de ontsteking die iemand heeft. Een acute ontsteking treedt ineens op en is eenmalig. Duurt de ontsteking heel lang of komt hij regelmatig terug, dan is er sprake van een chronische galblaasontsteking.

Galblaasontsteking klachten

Bij de acute vorm zijn de galblaasontsteking symptomen hoge koorts, misselijkheid, braken en een hevige pijn rechts bovenin de buik, soms met uitstraling naar de rechterschouder. Bij een chronische galblaasontsteking zijn de klachten – met name in het begin – veel en aanhoudende pijn in de rechterbovenbuik. Door adem te halen kan de pijn erger worden. Een scherpe pijn is voelbaar als er op de rechterbovenbuik gedrukt wordt. Specifieke galblaasontsteking symptomen bij deze vorm zijn verder wederom braken, koorts en misselijkheid maar ook een zeurende pijn in de buik, een gele huid, een ontkleurde ontlasting en donkere urine.

Galblaasontsteking behandeling

De galblaasontsteking behandeling die gehanteerd wordt bij de chronische vorm bestaat uit bedrust, pijnstillers en antibiotica. Als dat geen verlichting brengt, wordt de galblaas operatief verwijderd. Met behulp van een ERCP kunnen galstenen die in de weg zitten worden verwijderd. Is er sprake van een acute galblaasontsteking dan is er vaak direct een operatie nodig. Er kan namelijk bij een acute galblaasontsteking pus in de galblaaswand komen, die in de buikholte een buikvliesontsteking kan veroorzaken. In alle andere gevallen wordt meestal eerst antibiotica toegediend waarna binnen vier dagen alsnog geopereerd kan worden.

Belangrijke oorzaken voor het ontstaan van galstenen zijn een erfelijke aanleg en (verkeerde) voeding. Zo kan een dieet met veel vet en weinig vezels de oorzaak zijn. Om te voorkomen dat u zelf een galblaasontsteking oploopt, kunt u dus het beste een dieet volgen met weinig verzadigd vet en veel vezels. Vermijd bijvoorbeeld frituurvoedsel, rood vlees en eieren. Groenten zijn een plus maar wees voorzichtig met zuivel. Zorg in elk geval voor veel vitamine C per dag en ook knoflook en bittere groenten zijn goede voedingsmiddelen.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout