Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Eierstokkanker

Het klinkt natuurlijk erg logisch, maar eierstokkanker is kanker die ontstaat in de eierstokken. De eierstokken zijn twee organen die aan het uiteinde van de eileiders vastzitten aan de baarmoeder. Ze zorgen voor de productie van eicellen. Bij een gezond iemand worden voortdurend nieuwe cellen door het lichaam aangemaakt, zodat verouderde en beschadigde cellen worden vervangen. Soms raakt dit proces verstoord en gaan cellen zich ongeremd delen. Het gevolg hiervan is een zwelling of tumor, die goed- of kwaadaardig kan zijn. Als een tumor kwaadaardig is, spreken we over kanker. Iemand die eierstokkanker heeft, heeft een kwaadaardig gezwel op één of op allebei de eierstokken.

Oorzaak eierstokkanker

Het is niet zeker wat eierstokkanker nu precies veroorzaakt, maar hormonen spelen zeer waarschijnlijk de grootste rol. Vrouwen die weinig of geen kinderen hebben gekregen en vrouwen die laat in de overgang kwamen, hebben meer kans om de ziekte te krijgen. Het gebruik van de pil daarentegen verkleint de kans op het krijgen van eierstokkanker. Erfelijkheid speelt een rol in 5% tot 10% van de gevallen. Met name vrouwen ouder dan 50 hebben een grotere kans om eierstokkanker te krijgen.

Symptomen eierstokkanker

Net als bij veel andere vormen van kanker openbaren de symptomen van eierstokkanker zich vaak laat. In de buik is namelijk veel ruimte voor de tumor om te groeien, zodat iemand er weinig van merkt. In een verder gevorderd stadium kan iemand last krijgen van klachten zoals misselijkheid, vermoeidheid, een opgeblazen gevoel in de buik, verstopping, vaker moeten plassen, een vage buikpijn, gewichtsverlies, een opgezette buik en onregelmatig bloeden.

Behandeling eierstokkanker

Er bestaan verschillende vormen van eierstokkanker en daarom is de behandeling van eierstokkanker ook bij elke vorm anders. Er zijn twee vormen van behandeling mogelijk, namelijk een operatie en chemotherapie. Bij een operatie verwijdert men meestal de baarmoeder, de eierstokken en het grote inwendige vetschort. Is de soort kanker minder kwaadaardig, dan kan soms de baarmoeder en één eierstok gespaard blijven. De meeste vrouwen krijgen na de operatie ook nog chemotherapie, meestal in de vorm van celdodende of celdelingremmende medicijnen.

Eierstokkanker is erfelijk

Ongeveer 5% van alle eierstokkanker is erfelijk bepaald. Dit is het gevolg van een mutatie in het BRCA 1 of 2 gen. Is er een mutatie van het BRCA 1 gen, dan is er een kans van 30-60% dat er eierstokkanker ontstaat. Bij een mutatie van het BRCA 2 gen is die kans 5-20%. In beide gevallen is dus sprake van een erfelijke vorm. Als er geen mutatie is, maar er zijn wel twee of meer personen in de familie die eierstokkanker hebben, dan is de kans op eierstokkanker lager, maar nog altijd zo´n 10%. Deze vorm wordt de familiaire vorm genoemd.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout