Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Diabetes

In Nederland lijden ongeveer 1 miljoen mensen aan diabetes. Diabetes melitus wordt in de volksmond ook wel diabetes of suikerziekte genoemd. Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte waarbij de alvleesklier geen of niet voldoende insuline aanmaakt. Hierdoor kan het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht houden.

Diabetes type 2

De meest voorkomende vorm van diabetes is diabetes type 2. Zo’n 90% van alle mensen met diabetes lijdt hier aan. In hun lichaam is te weinig insuline en zij reageren er vervolgens ook niet goed meer op. Tegenwoordig komt diabetes type 2 ook steeds vaker onder jongere mensen voor. De alvleesklier werkt vaak nog wel, maar niet goed genoeg. Of hij werkt prima, alleen reageren de lichaamscellen slecht op insuline. Dit is vaak het geval als er sprake is van overgewicht.

Diabetes type 1

Bij mensen met diabetes type 1 is iets anders aan de hand. Daar vernielt het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken. Iemand die lijdt aan diabetes type 1 moet elke dag zijn of haar bloedsuiker meten, insuline spuiten of een pompje dragen. Elke hap eten die zij tot zich nemen, doen zij pas nadat ze vooraf berekend hebben hoeveel insuline ervoor nodig is.

Symptomen diabetes

De oorzaken van diabetes type 2 zijn erfelijke aanleg, overgewicht en een ongezonde levensstijl met ongezonde voeding. Vaak wordt de ziekte bij toeval ontdekt. De symptomen van diabetes type 2 zijn vaak erg sluipend. U heeft helemaal niet in de gaten dat u het hebt. Klachten als een droge mond, wazig zien, dorst en veel moeten plassen kunnen wel optreden als symptomen van diabetes type 2. Bij diabetes type 1 vernietigt het lichaam groepjes cellen in de alvleesklier die insuline aanmaken. Hierdoor wordt er helemaal geen insuline meer geproduceerd. Het komt vaak op jonge leeftijd voor en de klachten ontstaan vaan binnen enkele weken tot maanden. De eerste symptomen van diabetes type 1 zijn: een droge mond, extreme dorst, veel plassen, verstopping, vermoeidheid, vermagering, meer kans op een infectie, huiduitslag, wazig zien, slecht genezende wondjes en schrammen, jeuk of prikkelingen en witte vloed bij vrouwen.

Complicaties diabetes

Na verloop van tijd kunnen er bij diabetes melitus vervelende complicaties ontstaan. De meest voorkomende complicaties zijn:

  • nierziektes;
  • oogcomplicaties;
  • complicaties aan de zenuwbanen waardoor wondjes minder goed gevoeld worden;
  • hart- en vaatziekten.
Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout