Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Brandwonden

Brandwonden zijn de meest ernstige verwondingen die er bestaan. Ze kunnen dan ook blijvende schade veroorzaken. Brandwonden ontstaan als de huid met temperaturen van meer dan 40 graden in contact komt. De diepte van de brandwond is afhankelijk van de temperatuur, de inwerktijd van de hitte op de huid en de oorzaak van de verbranding (vuur, vloeistof, de zon).

Soorten brandwonden

Er zijn verschillende soorten brandwonden, die ingedeeld kunnen worden naar de diepte van de brandwond.

  • Eerstegraads verbandingen.
  • Oppervlakkige tweedegraads brandwonden.
  • Diepe tweedegraads brandwonden.

 

Een brandwond is een gedeeltelijke of volledige beschadiging van de huid en wordt veroorzaakt door het inwerken van warmte, een chemische stof of elektriciteit. Hoelang deze inwerking duurt en wat de temperatuur is, bepaalt de ernst van de brandwond. De oorzaken van brandwonden zijn een zonverbranding, een verbranding met hete vloeistof, een contactverbranding, een vuur- of vlamverbranding, een verbanding door elektriciteit of een chemische verbranding.

Symptomen van een brandwond

Bij eerstegraads brandwonden is de opperhuid nog niet beschadigd en is de verbande huid rood, droog, pijnlijk en soepel aanvoelend. Bij oppervlakkige tweedegraads brandwonden is de opperhuid beschadigd en ontstaat er blaarvorming. De huid ziet er rood/roze glanzend uit en is vochtig, pijnlijk en soepel aanvoelend en bedekt met blaren. Bij een diepe tweedegraads brandwond is naast de opperhuid ook de lederhuid aangetast en is een duidelijke wond zichtbaar. Zo’n wond is roodachtig en wit met een mat en niet egaal oppervlak. Hij voelt heel pijnlijk aan en is vochtig of juist droog. De wond voelt stug aan en is bedekt met met vocht gevulde blaren. Bij derdegraads brandwonden is de huid tot aan het vetweefsel beschadigd. Zenuwuiteinden kunnen aangetast zijn zodat de wond minder pijn doet. De wond is wit of zwart (bij verkoling), is droog en voelt stug aan.

Brandwond behandelen

Bij het behandelen van een brandwond gaat men vaak naar één van de drie speciale brandwondencentra in Nederland. Een brandwond behandelen is vaak wel pijnlijk en een erg langdurig proces. Hoe dieper de verbranding is geweest, hoe meer lagen er beschadigd zijn. Dit zorgt dan weer voor een grotere kans op ontsierende littekens. Brandwonden die genezen na een operatie, leveren nooit meer weggaande littekens op.

Verzorgen brandwond

Voor het verzorgen van een brandwond kunt u zelf verschillende dingen doen. Allereerst is direct koelen onder stromend water erg belangrijk: afkoeling remt namelijk de verbranding. Laat kleding die aan de brandwond is vastgekleefd gewoon zitten, anders kunt u de huid beschadigen bij het lostrekken. Om de kans op een infectie te verkleinen kunt u een brandwond beter niet aanraken. Bij een open wond of blaren kunt u het beste verband, een schone theedoek of een schoon laken op de wond doen, zodat er geen vuil bij kan komen. Zelf zalf smeren op brandwonden wordt afgeraden.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout