Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Borstkanker

Borstkanker is de kankersoort die onder vrouwen het meeste voorkomt en gemiddeld komen er jaarlijks in Nederland zo´n 12.000 vrouwen (en ook enkele mannen) bij met deze ziekte. Bij kanker gaat er altijd iets mis met de celdeling. Het menselijk lichaam bestaat uit cellen met daarin erfelijk materiaal. Door zich te vermenigvuldigen, kunnen afstervende cellen worden vervangen door nieuwe cellen. Als dat proces niet goed verloopt, ontstaan er foute cellen die samen een kwaadaardig gezwel of een tumor vormen. Zo´n tumor heet bij borstkanker een mammacarcinoom. Bij de meeste vrouwen begint de ziekte borstkanker in de melkgangen en gaat het om kanker in één borst.

Symptomen borstkanker

Hoe eerder iemand de symptomen van borstkanker herkent, hoe groter de kans is op genezing. U doet er daarom altijd verstandig aan om zelf regelmatig uw borsten te controleren op afwijkingen zoals een knobbeltje. Er zijn ook andere symptomen van borstkanker aan te wijzen, zoals bijvoorbeeld veranderingen aan de tepels. Denk daarbij aan schilferige, lekkende of teruggetrokken tepels, zweertjes die maar niet willen genezen en rode vlekken, kuiltjes en plooien in de huid van de borst. Het is ook altijd slim om direct naar de huisarts te gaan als u een van dit soort symptomen van borstkanker bemerkt.

Behandeling borstkanker

Als uw arts vermoedt dat u borstkanker heeft, heeft hij verschillende methodes om een definitieve diagnose te stellen. Met een mammografie bijvoorbeeld worden er röntgenfoto’s van uw borsten gemaakt. Ook een echo is mogelijk waarbij geluidsgolven eventuele knobbeltjes opsporen. Door middel van een punctie of biopsie wordt er verdacht weefsel weggehaald en naar een lab gestuurd. De behandeling van borstkanker is uiteindelijk veelledig. De meest toegepaste behandelingen zijn een operatie, bestraling, chemotherapie, een hormonale therapie en een behandeling met monoklonale antilichamen. Meestal krijgt een persoon met borstkanker een combinatie van deze behandelmethoden. Waar voor wordt gekozen en wat de volgorde van de behandelingen is, is onder meer afhankelijk van de kenmerken van de tumor, het stadium van de ziekte, de leeftijd en het feit of iemand voor of na de overgang is. Een specialist zal altijd alle mogelijkheden met de patiënt bespreken.

Leeftijd borstkanker

Op welke leeftijd borstkanker voorkomt is niet zo maar even aan te geven. Wel is het zo dat men vanaf het 35e levensjaar een verhoogd risico loopt en met name na de overgang neemt de kans op het krijgen van borstkanker flink toe. Bij ongeveer tweederde van alle patiënten werd de diagnose gesteld na de menopauze. Verder zijn er nog een aantal andere risicofactoren die grotendeels ook te maken hebben met de samenhang tussen leeftijd en borstkanker:

  • als u voor het eerst ongesteld bent geworden voor uw 12e of in de overgang bent geraakt na uw 50e;
  • als u nooit zwanger bent geweest of dat pas werd na uw 35e;
  • als u overgewicht heeft en/of veel alcohol drinkt;
  • als u al eerder goed- of kwaadaardige afwijkingen in de borst hebt gehad.
Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout