Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
 • A
 • A
 • A
020 - 63 66 837  

Boezemfibrilleren

Er bestaan verschillende vormen van een hartritmestoornis. Boezemfibrilleren is in elk geval de meest voorkomende en wordt ook wel atriumfibrilleren genoemd. Het komt meestal bij oudere mensen voor en het houdt in dat de hartslag onregelmatig en hoog is. Het hart bevat een natuurlijke pacemaker (de SA-knoop of sinusknoop) die het ritme van het hart bepaalt. Deze knoop geeft elektrische prikkels af die het hart doen samentrekken en het bloed de juiste kant opstuwen. Bij boezemfibrilleren is er sprake van een verstoring van de elektrische prikkels in het hart. Een onregelmatige samentrekking van de boezems is het gevolg evenals een veranderde bloedstroom.

Oorzaak boezemfibrilleren

Er zijn verschillende oorzaken die boezemfibrilleren in de hand kunnen werken. Denk daarbij aan een hoge bloeddruk, hartaandoeningen, een schildklieraandoening, diabetes, een ontsteking of COPD. Sommige aandoeningen of behandelingen kunnen ook een aanval uitlokken zoals koorts (bij een longontsteking bijvoorbeeld), stress, bloedarmoede en een hartoperatie. Voeding kan soms ook een oorzaak van boezemfibrilleren zijn. We hebben het dan over het drinken van alcohol en koffie of het gebruiken van drugs of sommige medicijnen. Wie lijdt aan overgewicht of slaapapneu heeft ook meer kans om boezemfibrilleren te ontwikkelen.

Boezemfibrilleren symptomen

Het is belangrijk om te weten of er bij boezemfibrilleren symptomen te herkennen zijn. In de eerste plaats hoeft boezemfibrilleren niet direct lichamelijke klachten op te leveren. Maar wie er last van heeft, ervaart wel veelal onderstaande symptomen:

 • kortademigheid;
 • duizeligheid;
 • hartkloppingen;
 • druk, pijn of een naar gevoel op de borst;
 • sneller vermoeid bij inspanning;

De kans is aanwezig bij boezemfibrilleren dat er een stolsel ontstaat in het hart, wat vervolgens in de slagaders terechtkomt en zorgt voor een beroerte.

Boezemfibrilleren behandeling

Het is niet levensbedreigend als iemand last heeft van boezemfibrilleren. Er is wel altijd bij boezemfibrilleren een behandeling nodig, ook bij weinig klachten. Hiermee kunnen vervelende complicaties voorkomen worden. Hoe de behandeling van boezemfibrilleren bij iemand plaatsvindt, hangt af van verschillende zaken. Denk daarbij aan de hoogte van de hartslag, de mate waarin de patiënt de ritmestoornis verdraagt, de frequentie van het optreden van de stoornis en de leeftijd van de patiënt. Verschillende behandelingen bij boezemfibrilleren zijn:

 • medicijnen voor het hartritme;
 • antistollingsmiddelen;
 • een cardioversie (waarbij via medicatie of een elektrische schok het hartritme wordt omgezet in een normaal ritme);
 • een ablatie (het blokkeren van de elektrische prikkels in het hart door een katheterisatie of een kijkoperatie).

Gaat het om een hartklepaandoening of om vernauwingen in de kransslagaders dan is soms een operatie van de onderliggende oorzaak nodig.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout