Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
 • A
 • A
 • A
020 - 63 66 837  

Beroerte

Een beroerte wordt ook wel CVA (Cerebro Vasculair Accident) genoemd, wat letterlijk vertaald een ongeluk in een bloedvat van de hersenen betekent. Een beroerte is een verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding. Plotseling werkt een deel van de hersenen dan niet meer. Als u een beroerte krijgt, krijgt een deel van de hersenen geen bloed.

Bij een kortdurende afsluiting van een bloedvat in de hersenen met tijdelijke uitvalverschijnselen spreken we van een TIA. Is een bloedvat langer afgesloten, dan hebben we het over een herseninfarct. Zit er een scheurtje in een bloedvat waardoor er bloed in het omringende hersenweefsel stroomt, dan is er sprake van een hersenbloeding.

Symptomen beroerte

Een beroerte ontstaat plotseling en kan gepaard gaan met bewusteloosheid. Wat zijn de symptomen zodat u kunt zien of er sprake is van een beroerte? De symptomen kunnen zijn:

 • warrig spreken en denken;
 • een verlamming in het gezicht (zoals een scheve mond);
 • verlammingen meestal aan één zijde van het lichaam;
 • verdoofd gevoel in arm, been of gezicht;
 • ernstige hoofdpijn (vaak bij een bloeding);
 • tintelingen;
 • verstoring of verlies van het gezichtsvermogen;
 • duizeligheid en evenwichtsstoornissen.

 

Beroerte herkennen

De verschijnselen van een beroerte zijn goed te herkennen. Als u één van onderstaande signalen bij iemand opmerkt, bel dan direct met 112. Hoe sneller u handelt, hoe beperkter de schade kan zijn. Merkt u iets aan het gezicht? Staat de mond scheef of hangt een mondhoek naar beneden? Het kan ook zijn dat er een arm of been is verlamd. Qua spraak kan het zijn dat iemand wartaal spreekt of niet meer goed uit zijn woorden komt. Andere verschijnselen waaraan u een beroerte herkennen kunt zijn:

 • plotseling dubbel zien, wazig zien of blindheid aan een oog;
 • een plotselinge combinatie van een erge draaiduizeligheid, coördinatiestoornissen en/of evenwichtsstoornissen;
 • opeens een zeer zware hoofdpijn zonder aanwijsbare reden.

 

Beroerte voorkomen

Wie een beroerte voorkomen wil, kan verschillende zaken in zijn of haar levensstijl aanpassen die het risico op het krijgen van een beroerte verkleinen. Het belangrijkste is stoppen met roken, waarmee u de kans op het krijgen van een beroerte met de helft verkleint. Laat ook uw bloeddruk regelmatig controleren door de huisarts. Eet verder gezond, met veel groenten en fruit en volkoren granen. Matig het eten van vlees, vet, suiker en zout en probeer af te vallen indien u lijdt aan overgewicht. Ook uw alcoholgebruik kunt u matigen en het is belangrijk om voor voldoende lichaamsbeweging te zorgen.

Behandeling beroerte en herstel beroerte

De behandeling van een beroerte is verschillend voor een herseninfarct en een hersenbloeding. De behandeling van een herseninfarct moet zo snel mogelijk van start gaan. Hoe sneller de verstopping van het hersenvat is opgelost, hoe groter de kans is op een goed herstel. Bij een hersenbloeding is soms een operatie mogelijk om de kans op herhaling te verkleinen. Na het vaststellen van een beroerte verblijft een patiënt meestal een dag of 5 tot 10 op een speciale afdeling. Hier wordt onderzocht wat de beperkingen zijn. Er zal uiteindelijk meestal ook revalidatie plaatsvinden waarbij het doel is om de patiënt zoveel mogelijk zelfstandig te laten functioneren. Door revalidatie kan iemand weer geheel of gedeeltelijk herstellen.

 

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout