Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is een kwaadaardig gezwel dat ontstaat in het slijmvlies rond de baarmoederhals. Het is een vorm van kanker die heel langzaam ontstaat. Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door HPV, ofwel het Humaan Papiloma Virus. Dit virus wordt overgedragen door seksueel contact en kan zich ontwikkelen tot baarmoederhalskanker.

Oorzaak baarmoederhalskanker

Zoals gezegd kan HPV een oorzaak van baarmoederhalskanker zijn. Maar er zijn nog meer oorzaken aan te wijzen die de kans op het krijgen van baarmoederhalskanker vergroten; bijvoorbeeld roken. Ook het gebruik van de pil is een oorzaak van baarmoederhalskanker. Dit heeft niks te maken met het feit dat de pil verkeerde stoffen bevat, maar omdat vrouwen die de pil gebruiken meer kans hebben op een besmetting met HPV omdat ze geen condooms gebruiken. Tot slot hebben dochters van vrouwen die tijdens de zwangerschap het DES-hormoon toegediend kregen ook meer kans op het krijgen van baarmoederhalskanker.

Symptomen baarmoederhalskanker

Hoe wordt voor iemand nu duidelijk of zij baarmoederhalskanker heeft? Anders gezegd: welke symptomen van baarmoederhalskanker zijn er te herkennen? In het beginstadium van de ziekte is er eigenlijk nog weinig te merken, omdat er dan alleen nog maar veranderingen aan de cellen van de baarmoederhals hebben plaatsgevonden. Het eerste wat een vrouw kan merken met betrekking tot de symptomen van baarmoederhalskanker is een bloeding die ontstaat:

  • net na het hebben van geslachtsgemeenschap;
  • tussen twee menstruaties in;
  • na de overgang.

Ook het hebben van een ongewone afscheiding uit de vagina kan wijzen op baarmoederhalskanker. Als u zelf één of meerdere van deze verschijnselen herkent, neem dan direct contact op met uw huisarts.

Behandeling baarmoederhalskanker

Iemand die lijdt aan baarmoederhalkanker kan op verschillende manieren behandeld worden. Hoe de behandeling van baarmoederhalskanker precies plaatsvindt, hangt af van een aantal factoren, zoals hoe ver de kanker zich al verspreid heeft en hoe groot de tumor is. Soms kan de baarmoedermond behandeld worden met behulp van bevriezing of lasertherapie, waarmee de kwaadaardige cellen worden weggehaald. Het kan ook zijn dat een deel van de baarmoederhals of zelfs de gehele baarmoeder wordt verwijderd. Hetzelfde kan gebeuren met de eileiders, eierstokken en lymfeklieren. Door gebruik te maken van straling, probeert men zieke cellen in het lichaam te doden, zonder dat gezonde cellen te veel worden aangetast. Bestraling wordt ook vaak gecombineerd met chemotherapie, omdat het effect van bestraling dan vele malen groter is. Een laatste behandeling van baarmoederhalskanker is warmtebehandeling of hyperthermie. Een gedeelte van het lichaam wordt dan verwarmd naar 42 graden voor een periode van 1 tot 1,5 uur. Een deel van de kankercellen zal afsterven en een deel wordt extra gevoelig voor andere behandelingen.

De behandeling die iemand krijgt, is geheel afhankelijk van de (persoonlijke) situatie, het stadium van de kanker en de fysieke gesteldheid van de patiënt.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout