Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Artrose

De meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat is artrose. Hierbij gaat het kraakbeen in kwaliteit achteruit en wordt het dunner en zachter. Dit zorgt ervoor dat het bot direct onder het kraakbeen gaat vervormen en er zich aan de rand van het gewricht zichtbare en voelbare knobbels (osteofyten) vormen. Zij bemoeilijken de beweeglijkheid van het gewricht en er kunnen dan zenuwen bekneld raken. Dacht men vroeger nog dat artrose een ziekte van alleen het kraakbeen was, tegenwoordig is bekend dat het een ziekte is van het hele gewricht. Artrose kan in alle gewrichten optreden maar komt met name voor in de nek, onderrug, knieën, heupen, duim, vingers en grote teen. In Nederland lijden ongeveer 1 miljoen mensen aan artrose.

Symptomen artrose

De symptomen bij artrose bestaan uit pijn, stijfheid en houdingsafwijkingen. Pijn ontstaat meestal geleidelijk en is vooral merkbaar bij bewegen en belasten van het gewricht. Als u pijn heeft op het moment dat u na een periode van rust weer in beweging komt, dan hebben we het over startpijn. Het gewricht kan ook stijf zijn, vooral na een periode van rust. We spreken dan over startstijfheid. Stijfheid kan in elk artrosegewricht voorkomen en verdwijnt door beweging. Als gevolg van de pijn en de stijfheid kunt u ook moeilijker bewegen en gewrichten kunnen een krakend geluid maken. Is de artrose in uw lichaam al vergevorderd dan kan de stand van de botten ten opzichte van elkaar veranderen. Dit zorgt uiteindelijk voor houdingsafwijkingen.

Artrose knie

De knie is een gewricht dat veel belast wordt en het is dan ook een gewricht (net als de heup) waar artrose het meest voorkomt. Ook jongeren hebben een verhoogd risico op artrose in de knie als zij lijden aan overgewicht of als zij de knie (door het sporten of een verkeerde houding) veel belasten. Artrose in de knie ontwikkelt zich over een periode van jaren. Behandeling vindt plaats in de vorm van pijnbestrijding, het verbeteren van de beweging waar het kniegewricht minder wordt belast, gewichtsverlies en het gebruik van voedingssupplementen.

Artrose handen

Artrose aan de handen komt met name voor in de vingers en aan de duimzijde van de hand of pols. Klachten ontstaan meestal bij het ouder worden en het is een natuurlijk proces waar vroeg of laat iedereen mee te maken krijgt. De klachten bij artrose aan de handen zijn stijfheid en pijn in de pols, vinger of duim. Bewegen van de hand, vingers en pols is goed, maar probeer hiermee overbelasting wel te voorkomen. Pijnstillers verminderen de klachten en in ernstiger gevallen kan een injectie of operatie helpen.

Artrose rug en heup

Bij artrose in de rug en ruggenwervels wordt de kwaliteit van het kraakbeen bij de botten en gewrichten in de rug minder goed. Het is een gevolg van erfelijke aanleg of een zware belasting. Een verschuiving van een tussenwervelschijf kan ook artrose in de rug veroorzaken. Klachten verergeren bij activiteiten als zwaar tillen, verkeerd tillen of verkeerd slapen, zitten en staan. Artrose aan de heup kan naast erfelijke aanleg en een langdurig zware belasting ook ontstaan door een ziekte zoals reumatoïde artritis. De klachten kunnen (zowel bij artrose in de heup als artrose in de rug) ook het gevolg zijn van een klein lengteverschil tussen beide benen of het dragen van verkeerde schoenen.

 

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout