Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Appendicitis

Voordat we kunnen aangeven wat een blindedarmontsteking of appendicitis is, is het belangrijk om eerst meer uitleg te geven over de blindedarm zelf. De blindedarm is een wormvormig aanhangsel van de darm en het bevindt zich op de plek waar de dunne darm overgaat in de dikke darm, ofwel rechtsonder in de buik. Een andere naam voor de blindedarm is de appendix. De blindedarm kan twee tot twintig centimeter lang zijn, heeft de dikte van een potlood en is hol van binnen. Het is in de medische wereld nog steeds niet duidelijk wat nu de functie van de blindedarm is. Er wordt wel aangenomen tegenwoordig dat de functie samenhangt met het immuunsysteem van het menselijk lichaam. Ongeveer 1 op de 15 mensen krijgt een blindedarmontsteking. De leeftijd of het geslacht speelt daarbij geen enkele rol op een verhoging of verlaging van de kans dat iemand het krijgt.

Oorzaak blindedarmontsteking

Ook de oorzaak van een blindedarmontsteking is nooit helemaal duidelijk aan het licht gekomen. Er wordt wel gedacht dat een afsluiting van de blindedarm een ontsteking kan veroorzaken. Dit is bijvoorbeeld het geval als een stukje hard geworden ontlasting zorgt voor een afsluiting. Ook heeft het te maken met het feit dat de blindedarm blind eindigend is, waardoor ziekteverwekkers gemakkelijk kunnen binnendringen en tot een ontsteking kunnen leiden.

Symptomen blindedarmontsteking

De symptomen van een blindedarmontsteking en de bijbehorende klachten zijn vaak goed te herkennen. Allereerst wordt de buik pijnlijk en erg gevoelig. Dit vindt plaats in het midden van de buik of de maagstreek en verplaatst zich vervolgens naar rechts en naar beneden. De klachten bij blindedarmontsteking zijn verder een verminderde eetlust, misselijkheid, overgeven en koorts. De meeste mensen hebben ook last van pijn bij het aanraken en loslaten van de buik, en bij het hoesten en het lachen. Wie last krijgt van een acute buikpijn rechtsonder in de buik, waarbij normaal lopen ineens niet meer goed mogelijk is en waarbij de pijn eerder erger wordt dan verdwijnt, doet er verstandig aan om de huisarts te raadplegen. Hoe langer iemand namelijk rondloopt met een blindedarmontsteking, hoe pijnlijker en gevaarlijker het wordt.

Operatie blindedarmontsteking

Een operatie bij blindedarmontsteking is meestal noodzakelijk, meestal ook direct na het stellen van de diagnose. Het gevaar is namelijk dat de darm openspringt waarbij de geïnfecteerde inhoud in de buikholte terechtkomt. Dit noemen we ook wel een geperforeerde blindedarm wat tot buikvliesontsteking of zelfs een dodelijke ontsteking kan leiden. De operatie van blindedarmontsteking gebeurt tegenwoordig bijna altijd door middel van een kijkoperatie, onder narcose. Hierdoor blijft de operatiewond klein en verloopt het herstel veel sneller.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout