Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Amandelen

De amandelen zijn onderdeel van het lymfekliersysteem in het menselijk lichaam dat infecties bestrijdt. De overgang van de mond en neus naar de keel bevat veel lymfeklierweefsel dat binnendringende ziekteverwekkers zo veel mogelijk opvangt en onschadelijk maakt. De neus-keelholte is de ruimte achter de neus, boven het zachte gehemelte. Het dak van de neus-keelholte bevat verdikt lymfeklierweefsel en wordt de neusamandel genoemd. Er zitten ook amandelen in de keel, die te zien zijn als knobbels links en rechts achter in de keel. Achter op de tong bevindt zich nog een ander soort amandelen, namelijk de tongamandel. Hier vinden nagenoeg nooit klachten plaats, dus hebben we het hier alleen over de neus- en keelamandelen.

Keelamandelen

Keelamandelen worden ook wel tonsillen genoemd en zijn knobbels links en rechts achter in de mond. In het midden tussen de keelamandelen hangt de huig. Keelamandelen kunnen voortdurend min of meer ontstoken zijn. Dit zorgt voor klachten als moeheid, hangerigheid, afgenomen eetlust en een slechte adem. Zeer grote keelamandelen belemmeren soms de ademhaling. Afhankelijk van de ernst van de klachten kunnen de keelamandelen verwijderd worden.

Neusamandel

De neusamandel bevindt zich in de ruimte achter de neus, boven het zachte gehemelte en is vooral bij jonge kinderen aanwezig. Na het achtste levensjaar neemt de grootte ervan af. De buis van Eustachius bevindt zich aan weerzijden van de neusamandel en is een verbinding waardoor lucht van de neus-keelholte naar de oren moet gaan. Klachten bij een zwelling van de neusamandel zijn een voortdurende verkoudheid met een vieze neus, slecht slapen, snurken, kwijlen, veel door de mond ademen en steeds weer terugkerende oorontstekingen.

Ontstoken keelamandelen

Als iemand ontstoken keelamandelen heeft dan komt dat meestal door een virusinfectie. Ook bacteriën kunnen ontstoken keelamandelen veroorzaken. Wie een amandelontsteking heeft, kan dit herkennen door een soort witte laag die over de amandelen zit. Andere symptomen van ontstoken keelamandelen zijn keelpijn, moeite met slikken, griep, opgezwollen lymfeklieren, oorpijn, vermoeidheid, slechte adem, hoofdpijn, koorts en steeds weer terugkerende verkoudheid.

Keelamandelen verwijderen

Keelamandelen verwijderen vindt meestal plaats als de amandelen vaker ontstoken zijn. Er kunnen dan namelijk littekens ontstaan die het behandelen van een volgende aanval bemoeilijken. Het verwijderen van keelamandelen wordt alleen gedaan als er geen andere oplossing gevonden kan worden. Logisch natuurlijk, want de amandelen maken wel deel uit van het afweermechanisme van het lichaam. Bij kinderen bestaat zo’n operatie vaak uit het knippen van de amandelen. Omdat de amandelen bij volwassen veel vaster zitten dan bij kinderen, worden bij hen bij keelamandelen verwijderen de keelamandelen gepeld. Ofwel, ze worden stapsgewijs losgemaakt van de onderste weefsellaag.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout