Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie die heel veel voorkomt. Van alle Nederlanders die lijden aan dementie, heeft zo’n 70% de ziekte van Alzheimer. Bij iemand met de ziekte van Alzheimer werken de hersenen steeds minder goed en sterven af. De oorzaak van Alzheimer is nog altijd niet bekend. Er wordt tegenwoordig wel veel gedacht dat opeenhopingen van bepaalde eiwitten in de hersenen een belangrijke rol spelen bij het afsterven van de hersencellen. Heeft een familielid Alzheimer, dan is de kans groter dat u zelf ook met de ziekte te maken krijgt.

Symptomen Alzheimer

De symptomen van Alzheimer zijn aan het begin van de ziekte vaak nog niet zo opvallend aanwezig. Pas als er een lange tijd voorbij is gegaan waarbij verschillende symptomen van Alzheimer zich hebben opgestapeld, wordt pas aan dementie gedacht. Een eerste aanwijzing is meestal problemen met het geheugen, waarbij alledaagse dingen worden vergeten of iemand ineens de weg in een bekende omgeving niet meer kan vinden. Hoe meer de ziekte vordert, hoe meer u de controle verliest over uw leven en hoe moeilijker het wordt om zonder hulp nog goed te functioneren. Uiteindelijk raakt u voor verzorging totaal afhankelijk van anderen. Het lichaam raakt verzwakt, waardoor de weerstand vermindert en patiënten sneller een andere ziekte oplopen zoals een longontsteking. Vaak overlijdt een patiënt dan ook uiteindelijk niet aan Alzheimer zelf maar aan de verzwakking of infectie die is opgetreden.

Behandeling Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is niet te genezen dus de behandeling van Alzheimer is vooral gericht op het vertragen van de ziekte. Ook kunnen eventuele symptomen als depressie of onrust bestreden worden. Het ziekteproces is bij elke patiënt anders, dus elke Alzheimer behandeling zal ook van persoon tot persoon verschillen. Een verdere behandeling van Alzheimer heeft als doel om u zowel lichamelijk als geestelijk in een goede conditie te houden. Hierbij wordt op zoek gegaan naar een balans tussen het krijgen van niet teveel prikkels en toch gestimuleerd worden.

Hulp bij Alzheimer

Omgaan met en hulp bij Alzheimer is voor elke patiënt erg belangrijk. U gaat langzaam maar zeker gedrag vertonen waar u helemaal niks aan kunt doen en u belandt steeds meer in een eigen wereld. Het vraagt ook veel van de mensen om u heen. Hulp bij Alzheimer hoeft dus niet alleen gericht te zijn op de persoon die lijdt aan Alzheimer. Het is dan ook voor iedereen belangrijk gevoelens en taken te delen met anderen. Afhankelijk van de situatie kunt u met de juiste zorg en begeleiding nog lang thuis blijven wonen. Bijvoorbeeld met zorg van de wijkverpleging of via een mantelzorger als uw partner, kinderen of vrienden.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout