Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Alvleesklierkanker

Bij alvleesklierkanker is er sprake van kanker van de alvleesklier. Alvleesklierkanker komt in verschillende vormen voor. De meest voorkomende vorm is kanker van de afvoerbuisjes, wat ook wel adenocarcinoom wordt genoemd. In de kop van de alvleesklier komt vaker een tumor voor dan in de rest van het orgaan; dit wordt dan ook een pancreaskopcarcinoom genoemd. De tumor die ontstaan is kan door de wand van de alvleesklier heen groeien, waardoor het mogelijk is dat de tumor doorgroeit in aangrenzende organen, weefsels en bloedvaten. Net als bij andere vormen van kanker kunnen ook bij alvleesklierkanker uitzaaiingen optreden. Dit kan via de nabij gelegen lymfeklieren of door verspreiding via het bloed, waardoor de kanker terecht kan komen in de lever, longen of botten.

Pancreas kanker

Een andere benaming voor alvleesklier is de pancreas en daardoor wordt de ziekte ook wel pancreas kanker genoemd. Pancreas kanker komt met name voor bij mensen boven de zestig jaar. Het komt bij mannen en vrouwen ongeveer evenveel voor en jaarlijks wordt de diagnose alvleesklierkanker bij ongeveer 2200 Nederlanders gesteld.

Symptomen alvleesklierkanker

Iemand kan al heel lang een tumor in de alvleesklier hebben, voordat deze wordt opgemerkt. Meestal ontstaan de eerste klachten (en daarmee dus ook de symptomen van alvleesklierkanker) pas als de tumor is doorgegroeid in een ander orgaan of in de zenuwbanen rondom de pancreas. Welke symptomen van alvleesklierkanker iemand dan ook krijgt, is afhankelijk van de plaats en de grootte van de tumor of stoornissen in de organen die zijn aangetast door de tumor. Veel voorkomende alvleesklierkanker symptomen zijn:

  • een zeurende pijn boven of midden in de buik of de rug;
  • gewichtsverlies;
  • verminderde eetlust
  • een verstoord ontlastingspatroon.

 

Behandeling alvleesklierkanker

Er zijn verschillende behandelingen van alvleesklierkanker mogelijk. De meest toegepaste behandelingen zijn een operatie, het plaatsen van een buisje, een operatie vanwege een darmverstopping, een behandeling met celdodende of celdelingremmende medicijnen (chemo) en bestraling. Het doel van de behandeling kan zijn om te genezen (curatief) of om aan te vullen op een bestaande behandeling (adjuvant). Bij palliatieve behandeling is de ziekte niet meer te genezen en is de behandeling van alvleesklierkanker gericht op het remmen van de ziekte of het verminderen van de klachten.

Verloop alvleesklierkanker

Omdat alvleesklierkanker vaak pas in een laat stadium wordt ontdekt, zijn de klachten in het begin van de ziekte nog erg vaag. Het verloop van alvleesklierkanker is daardoor niet gemakkelijk te omschrijven. Door het late ontdekken van de ziekte zijn de overlevingskansen voor patiënten vaak niet zo groot. Behandeling is dan vaak gericht op het verminderen van de klachten. Wat de overlevingskansen precies zijn, hangt ook af van de vorm van alvleesklierkanker die iemand heeft en in welk stadium de ziekte zich bevindt. Bespreek altijd met de behandelend arts wat u persoonlijk voor de toekomst mag verwachten als u alvleesklierkanker heeft.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout