Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

ALS: Amyotrofische Laterale Sclerose

ALS is een ernstige ziekte van het zenuwstelsel. Hierbij worden de spieren geleidelijk dunner en minder krachtig. Het krachtsverlies komt niet alleen voor in de armen en benen, maar bijvoorbeeld ook in de spieren die we gebruiken om te praten en te slikken. ALS komt niet voor bij kinderen en zeer weinig bij jong volwassenen. De ziekte manifesteert zich bij 80% van de patiënten tussen 40 en 70 jaar. De gemiddelde levensverwachting is drie tot vijf jaar na de eerste symptomen. Zo’n 20% van de patiënten met ALS leeft langer dan vijf jaar en vijf% leeft nog 20 jaar.

ALS spierziekte

ALS is een spierziekte en de afkorting ALS staat voor Amyotrofische Laterale Sclerose. Het is een vrij zeldzame ziekte waarbij de klachten in het begin vaak niet herkend worden door huisartsen en neurologen. Er is dan ook niet één test of procedure uit te voeren om de diagnose ALS vast te stellen. Het is altijd een lichamelijk onderzoek in combinatie met een reeks diagnostische testen die ervoor zorgen dat andere ziekten worden uitgesloten. Soms kan er dus veel tijd verloren gaan voordat de diagnose ALS wordt gesteld en de meeste neurologen delen de diagnose ook pas mee zodra er volledige duidelijkheid over bestaat. Een second opinion kan soms wel zinvol zijn, omdat de diagnose wordt gesteld op grond van waarnemingen.

ALS symptomen

Wat zijn nu precies bij ALS de symptomen die kunnen optreden? In het begin is vaak nog niet zo goed merkbaar wat er aan de hand is. Er zijn vage klachten over minder goed kunnen articuleren of moeite hebben met lopen. Onhandigheid komt ook vaak voor evenals struikelen en zich ergens in verslikken. De ALS symptomen die het meeste voorkomen zijn:

  • Stijfheid, kramp in de spieren en krachtvermindering
  • Spieren die zwakker worden waardoor armen of benen uitvallen
  • Moeite met opstaan, lopen en draaibewegingen
  • Verminderde werking van de nekspieren waardoor het hoofd gaat hangen
  • Vermindering van het spraak- en slikvermogen met longontsteking tot gevolg
  • Somberheid en angst
  • Moeite met ademhalen

Behandeling ALS

De ziekte ALS is een progressieve aandoening. Dit houdt in dat iemand die aan deze ziekte lijdt, steeds verder achteruit gaat. Behandeling van ALS is dus voornamelijk gericht op het remmen van het ziekteverloop. Dit kan met het medicijn riluzole dat wordt voorgeschreven door de neuroloog of huisarts. Men vermoedt dat ALS-patiënten een te hoge, toxische concentratie van glutamaat in de zenuwcellen hebben waardoor deze cellen afsterven. Riluloze (beter bekend onder de merknaam Rilutek) remt de afgifte van glutamaat, wat een gunstige invloed kan hebben op het verloop van ALS.

Houd altijd in het achterhoofd dat deze ALS-behandeling de ziekte ALS niet geneest. Ook de verschijnselen van de ziekte verminderen niet. Het effect van het middel is aan het begin van het ziekteverloop meestal het grootst en in deze fase wordt de meeste verlenging van het leven gekregen.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout