Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Achillespees

De achillespees (tendo calcaneus) is een kwetsbare plek, ook al is het de grootste pees van het menselijk lichaam. De achillespees is stevig en dik en verbindt de twee kuitspieren met het hielbeen. De kuitspieren gebruiken we onder andere bij afzetten, (hard)lopen, fietsen, springen, etc. Er komen op zo’n moment grote krachten op de achillespees te staan, met name tijdens het sporten. Er zit een soort vlies om de achillespees dat ook wel de peesschede wordt genoemd. Dit beschermt de achillespees tegen wrijving en drukkrachten.

Pijn achillespees

Heel veel mensen krijgen pijn aan de achillespees of hebben last van een pijnlijke achillespees. Deze pijnklachten zijn vaak erg hinderlijk in het dagelijks leven. Bovendien zijn de klachten meestal hardnekkig. Als iemand pijn aan de achillespees ervaart, kan dat meerdere dingen betekenen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de achillespees zelf ziek is. Het komt ook voor dat het vlies om de pees ontstoken is of dat de aanhechting van de achillespees aan het hielbeen ontstoken is. Het kan soms lastig zijn om de problemen goed van elkaar te onderscheiden en een combinatie van deze oorzaken komt ook geregeld voor.

Ontsteking achillespees

Als er sprake is van een ontsteking aan de achillespees, dan beginnen de klachten vaak met een langzaam ontstane pijn in de pees. De pijn wordt vooral gevoeld bij het belasten van de pees. In een later stadium is dat ook het geval in rust. Enkele specifieke kenmerken zijn verder nog ochtendstijfheid van de pees en startproblemen op het moment dat met de (dagelijkse of sport) activiteiten begonnen wordt. Soms is er ook een lichte zwelling rondom de pees zichtbaar.

Aanhechting achillespees en pijnklachten

Bij een pijnlijke achillespees ontstaan er soms piepkleine scheurtjes in de aanhechting van de achillespees. Ook kan de aanhechting van de achillespees gaan ontsteken. Een blessure ontstaat vaak door overtraining of door verstappen. Soms is de kuitspier of achillespees gewoon erg kort, zodat er bij elke stap extra hard aan de pees getrokken wordt. Hierdoor raakt de pees extra snel overbelast.

Behandeling achillespees

De behandeling van de achillespees is vaak behoorlijk lastig. Sowieso duurt het herstel vaak erg lang. Het verdient de voorkeur om te kiezen voor een behandeling van de achillespees zonder operatie. Dat komt omdat na een operatie vaak restklachten blijven bestaan en de wond vaak heel moeilijk geneest. De meeste patiënten merken dat de pijnklachten na een niet-operatieve behandeling (zoals fysiotherapie) verdwijnen. Ook zonder behandeling zullen de klachten genezen, al kan dat soms wel acht jaar duren! Zijn de klachten na een half jaar nog niet verminderd, dan wordt vaak alsnog voor een operatie gekozen.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout