Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
  • A
  • A
  • A
020 - 63 66 837  

Gehandicaptenzorg

Gehandicaptenzorg is een veelomvattend vakgebied, waar zich veel mogelijkheden bevinden voor de zorgverleners. ‘Gehandicapt zijn’ is een verzamelnaam voor diverse omstandigheden. Zo kan iemand verstandelijk/geestelijk gehandicapt zijn, maar ook lichamelijk of zintuiglijk. Sommige mensen kunnen met een beperking nog heel goed zelfstandig functioneren, waar anderen intensieve begeleiding nodig hebben. In dit artikel leggen we meer uit over de verschillende vormen van handicaps en welke verzorging daarbij nodig kan zijn.

Lichamelijke of motorische handicap

Wanneer u lichamelijk of motorisch gehandicapt bent, is er een deel van het lichaam dat niet (voldoende) functioneert. Lichaamsdelen zijn niet volgroeid, ze ontbreken, zijn beschadigd of lichamelijke functies worden op een andere manier verstoord. Lichamelijke handicaps kunnen aangeboren zijn, maar ze kunnen ook ontstaan door bijvoorbeeld een ongeluk of een ziekte.

Het kan ook zijn dat er met de lichaamsdelen in kwestie niets aan de hand is, maar dat ze niet of verkeerd worden aangestuurd vanuit de hersenen, waardoor ze niet (optimaal) gebruikt kunnen worden. Dit zijn functionele afwijkingen.

Beschikbare hulpmiddelen

Soms is er voor mensen met een lichamelijke of motorische handicap begeleiding en verzorging nodig, omdat zij door hun handicap niet voldoende in staat zijn om voor zichzelf te zorgen. Gelukkig zijn er ook hulpmiddelen die al enige ondersteuning kunnen bieden in de situatie. Hierbij kunt u denken aan een rolstoel, of in specifiekere situaties een spraakcomputer of eetapparaat.

Verstandelijke handicap

Bij iemand met een verstandelijke handicap, is het verstand niet zo snel ontwikkeld als bij de meeste mensen. Soms is de achterstand minimaal en heeft deze weinig invloed op het dagelijks leven, maar de situatie kan ook ernstiger zijn. In sommige gevallen blijft de mentale ontwikkeling steken in de kinderjaren. Een bekend voorbeeld van een verstandelijke handicap is het syndroom van Down. Ook dit syndroom kent verschillende gradaties.

In de gehandicaptenzorg kan men dus allerlei situaties tegenkomen. Van mensen die slechts bij enkele handelingen ondersteuning nodig hebben, tot personen die dag en nacht verzorging nodig hebben. Gehandicaptenzorg is er te allen tijde op gericht om de zelfstandigheid van deze mensen zo veel mogelijk te waarborgen. Deze vorm van zorg omvat dus niet alleen verzorging, maar ook aandacht voor dagbesteding, sociale activiteiten, gezondheid en veiligheid. Medewerkers in de gehandicaptenzorg kunnen bijvoorbeeld verzorgende of activiteitenbegeleider zijn, maar ook fysiotherapeut of ergotherapeut.

Particuliere thuiszorg bij een handicap

Heeft u of iemand in uw directe omgeving te maken met een handicap, en is er daardoor verzorging en verpleging nodig? Dan kunt u overwegen om de particuliere thuiszorg van Zuster Jansen in te schakelen. Wij kunnen overdag, ‘s nachts en zelfs 24 uur per dag zorg bieden in verschillende situaties. Wanneer u wil weten wat we in uw specifieke situatie kunnen betekenen, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout